Inici ViesBarcelona i rodaliesSant Llorenç del MuntLa Mola Via desconeguda al Fus (Sant Llorenç)

Via desconeguda al Fus (Sant Llorenç)

per jordi.ceballos@gmail.com

El Fus és una agulla ben interessant de Sant Llorenç, però que queda camuflada al estar pràcticament enganxada a la cinglera. De fet, anant pel camí de la Castellassa, havíem passat una pila de vegades pel seu costat i no l’havíem vist mai.

El nostre objectiu era fer la via normal, però en una primera visita hem sortit amb la cua entre cames… Com a premi de consolació ens hem aventurat per una via desconeguda que puja al Fus a cop d’expansió. La via és bàsicament una pedalada, però és que la roca no dóna gaire opció. L’equipament és curiós, són parabolts intercalats amb espits on hi ha un cargol i cal anar posant xapes recuperables o escanyant-los amb fissurers.

Els oberturistes van equipar una reunió de parabolts que afectava de ple a la segona tirada de la via normal, i aquesta reunió va ser desequipada a principis de 2021. Actualment al collet es fa reunió a una savina ferma, i es pot reforçar sense problemes amb un Camalot #2. De fet, segurament aquests mateixos oberturistes van equipar un ràpel amb 2 parabolts al cim, que també ha estat desequipat i ara cal baixar d’una savina que hi ha al cim.  El desequipament d’aquest ràpel no l’entenc, això ja em sembla voler ser més papista que el Papa…   Algun dia la savina del cim dirà prou i no estaria de més deixar d’emprenyar-la…

Sempre hi haurà qui digui que aquesta via s’hauria de treure sencera perquè treu encant a una agulla on només hi havia una via històrica, però bé, la via té el seu propi espai i actualment no trepitja ni afecta en cap moment a la via normal. 

Per a que no consti com a via “Desconeguda”, s’agraeix si algú sap el nom de la via i els oberturistes. 

Orientació

Est

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Un cop a Matadepera, aparquem al final del Carrer de Vista Alegre (enllaç a Google Maps), des d’on anem direcció a la Mola, i de seguida prenem un trencall a la dreta que va direcció a la Castellassa de Can Torras. El Fus es troba poc després de passar el Mal Pas de la Castellassa, costa de veure al estar gairebé tocant a la cinglera.

Material

11 xapes recuperables, 18 cintes, fissurers i estreps

Descens

Un ràpel de 45m ens deixa un altre cop a peu de via. També es pot baixar pel vessant de la via normal, però la recuperació de cordes no és tant neta.

Cordada

Sergi Villar i Jordi Ceballos

Enllaços

santllors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

També et pot interessar