Inici Llibres escanejats Llibre “Roques, parets i agulles de Montserrat 1/Agulles” en PDF

Llibre “Roques, parets i agulles de Montserrat 1/Agulles” en PDF

per jordi.ceballos@gmail.com

Per cortesia de la família de Josep Maria Rodés, de Ferran Labraña i de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, compartim en format PDF el llibre “Roques, parets i agulles de Montserrat 1/Regió d’Agulles”, que va ser publicat al 1972.

Descarregar PDF

Els llibres de “Roques, parets i agulles de Montserrat” van anar sent publicats gradualment al llarg de 10 anys (del 1972 al 1982), i van constituir sens dubte una gran fita per a la bibliografia de muntanya a Catalunya. Aquests van ser els llibres de capçalera de la comunitat escaladora de Montserrat a les dècades dels 70 i 80, que recorrent una i altra vegada les seves pàgines i fotografies, podien rememorar les escalades ja realitzades així com anar planificant els propers objectius.

La idea d’aquests llibres va sorgir de Josep Maria Rodés, qui al 1969 va proposar als amics fer unes guies amb cara i ulls de les escalades a Montserrat, ja que els llibres que hi havia aleshores (el de Lorenzo Estivill, i principalment el de César Pérez de Tudela) eren molt genèrics i oferien poc detall sobre les vies. De seguida, en Ferran Labraña (uns 9 anys més jove que Josep Maria) es va engrescar amb aquest fascinant projecte i van començar a treballar plegats. Per a confeccionar les guies, van traçar un pla de treball i sempre que podien, anaven a Montserrat a explorar les diferents zones i fer un munt de fotografies a les agulles.

Es van repartir la feina de manera que en Josep Maria es va encarregar de tota la fotografia i recollida d’informació contactant amb els diferents escaladors veterans, mentre el Ferran s’encarregava de pintar els croquis de les vies amb paper vegetal sobre les fotos i de redactar les descripcions de les vies. Tots dos eren escaladors membres del GEDE, això els va ser molt útil per puntualment encordar-se o pujar algunes agulles per fer bones fotografies, però irònicament mai van arribar a quedar per escalar plegats!

Ferran Labraña i Josep Maria Rodés
Ferran Labraña i Josep Maria Rodés
Maria Rosa Cama i Josep M. Rodés a Sant Pau Vell (1967)
Maria Rosa Cama i Josep M. Rodés a Sant Pau Vell (1967)

Els autors van quedar sovint amb Josep Barberà, que estava preparant el futur llibre Montserrat Pam a Pam (sortiria publicat al 1977), i per ells va ser una constant font de coneixement. En paraules de Ferran Labraña:

“En Josep Barberà va ser sempre molt generós amb nosaltres, l’anàvem a veure a Sant Cugat potser cada 15 dies, segurament va ser la persona que més ens va ajudar amb la preparació dels llibres”.

Com el treball del Pam a Pam tenia un caire molt més exhaustiu i enciclopèdic de tot Montserrat, en Josep Maria i Ferran es van veure amb la llibertat de descartar algunes zones i agulles on pràcticament no s’hi escalava, i tampoc es van preocupar per especificar alguns detalls com els noms dels oberturistes i les dates de les primeres ascensions, ja que això ja ho estava fent en Josep Barberà. En canvi, van centrar els esforços en el que més els interessava, que era oferir bones fotos amb els croquis de les diferents vies (una idea completament innovadora), i que hi haguessin unes bones descripcions dels itineraris.

Poc abans de l’aparició del primer llibre, en Josep Maria va publicar un admirable article dient que aquestes guies no eren obra de 2 autors, sinó de tot el conjunt de col·laboradors que hi havien contribuït. En referència a totes les col·laboracions obtingudes, diu el següent:

“Totes aquestes persones, peoners de les roques, parets i agulles, són els autèntics autors d’aquest recull. A tots ells, gràcies

Les vies incloses al llibre són les següents:

Enllaç Zona Roca Via

Aprofito per agrair la col·laboració de Maria Rosa Cama, Ferran Labraña, Núria Mañé, Martí Puig i Carles Llovet. I un agraïment molt especial pel Joan Prunera, que ha fet una increïble tasca de digitalització del llibre. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Enllaç al llistat de llibres


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar