Per cortesia de la família de Josep Barberà compartim en format PDF el llibre “Montserrat Pam a Pam Manuscrit Original, Regió d’Agulles”. Aquest document és previ a la publicació final del llibre, i és interessant perquè conté força material que l’editorial Publicacions Abadia de Montserrat no va incloure al llibre final, com per exemple les fotos de les agulles.
El Carles Llovet s’ha encarregat de tota la feina, digitalitzant el llibre fent fotos pàgina a pàgina (l’enquadernació impossibilitava utilitzar un escàner), retoc digital i afegint valuoses anotacions en forma d’escolis per tal d’aclarir, corregir i afegir explicacions ben interessants sobre el redactat original de Josep Barberà. Una petita joia per a col·leccionistes de Montserrat!
Copio a continuació el text que m’ha fet arribar el Carles Llovet:
Entre els anys 1968 i 1972 en Josep Barberà va dur a terme el que anomenava “Operació Montserrat”, la qual pretenia pujar totes les roques montserratines per la seva via normal. Fruit d’aquella activitat va elaborar el llibre Montserrat Pam a Pam.
En Josep Barberà es va proposar aquesta activitat, i d’altres posteriors d’estil similar, gràcies a la seva “constància indefallent”, tal i com ell mateix ho descrivia. Per assegurar-se l’èxit va treballar de manera sistemàtica, no només pel que fa a l’ascensió de les roques, si no també al registre estructurat i endreçat de tota l’activitat que anava fent.
D’aquesta manera, per a cadascuna de les sis regions en que desglossà la muntanya Ramon de Semir en el seu mapa de 1949, en Josep Barberà va elaborar una sort de quadern de registre de cada roca pujada, anomenant els companys, circumstàncies, etc.
Aquests sis quaderns van ser la base per a la posterior elaboració del Montserrat Pam a Pam. Cal afegir, però, que una vegada ja s’havia enviat a impremta el Montserrat Pam a Pam, en Josep Barberà va seguir ascendint algunes de les roques que tenia pendents, i les va anar afegint al quadern corresponent. D’aquesta manera, per exemple, en aquest primer quadern, de la Regió d’Agulles, hi apareixen deu roques que no es van publicar en el Montserrat Pam a Pam.
A part, un dels principals motius pel qual val la pena revisar aquest quadern és pel fet que en Josep Barberà adjuntava una o varies fotos de la roca que estava descrivint en cada apartat. Això serà d’especial utilitat per a identificar sense cap mena de dubtes algunes de les roques que es descriuen al Pam a Pam, i que degut a la manca de suport gràfic han donat peu a algunes confusions pel que fa a la seva ubicació exacta.
En Josep Barberà va estar afegint ascensions en aquest quadern fins al 1977. Una pila d’anys després, el 2021, inicio el seu procés de digitalització. Al tenir el llom cosit i encolat, s’ha hagut de procedir a la fotografia de cada plana com a únic mitjà possible per a la digitalització, implicant això un feixuc procés posterior d’enquadrament, retoc digital, etc. Un cop fet aquest procés, m’ha semblat interessant afegir algunes anotacions, en forma d’escolis, ja sigui per a fer algun aclariment, correcció o significació del redactat original d’en Josep Barberà. D’aquesta manera, les persones que consulteu aquest quadern digitalitzat podreu vincular fàcilment la informació original exposada amb la que coneixem actualment de la muntanya. Totes les anotacions afegides en el procés de digitalització estan en color vermell, per a poder-se distingir clarament del text original.
Aquí queda, doncs, el primer volum dels sis que han de formar aquesta col-lecció que passo a anomenar Montserrat Pam a Pam Manuscrit Original. Espero que la seva consulta pugui ser d’utilitat, i tant de bo també d’inspiració, per a seguir coneixent millor la nostra muntanya, infinita.
Carles Llovet Tarroja,
Cardona, juny de 2022
Un agraïment especial per la Montserrat Barberà i el Carles Llovet.
Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.