Inici ViesFrançaPirineu francès Gran Diedre al Pic des Spijeoles (Pirineu Francès)

Gran Diedre al Pic des Spijeoles (Pirineu Francès)

per jordi.ceballos@gmail.com

El Gran Diedre al Pic des Spijeoles (3065 m) va ser obert l’any 1946 per François Céréza i Lucien Malus, i és una de les grans clàssiques del Pirineu francès, amb el plus que pugem a un tres mil. Es una via imprescindible per tot pirineista, on podrem gaudir d’un traçat molt estètic, amb bona roca i força equipat amb pitons.

Al llarg del recorregut hem trobat més reunions de les ressenyades, de manera que podem anar fent els llargs una mica al gust. Un cop a sota del bloc característic (darrer llarg), nosaltres hem aprofitat un pitó (es pot reforçar) per muntar reunió a una còmoda lleixa que hi ha uns 5 metres per sota del bloc, i així ens hem mirat bé les diferents variants de sortida, que d’esquerra a dreta són les següents:

  1. Sortida original resseguint íntegrament el diedre/fissura del bloc característic: Aquesta sortida no apareix a la ressenya del Kim Gil, i segurament aniria molt bé dur un friend gran. 
  2. Sortida en artificial per la placa: A uns 6 metres a la dreta del bloc característic comencem uns metres en lliure (V) i després prenem una línia de pitons (A1) que marxen cap a l’esquerra en direcció al bloc característic. Desconec si està tot posat o cal equipar algun pas.
  3. Sortida en lliure V+ per la placa (per on hem anat nosaltres): Primers metres comuns amb el punt anterior, però enlloc d’anar a l’esquerra cap als pitons de l’A1, seguim recte amunt i es fa bé en lliure (V/V+, 2 pitons). En cap moment cal anar a l’esquerra cap al bloc característic, podem sortir tot recte amunt fins arribar a una reunió que queda a uns 20-30 metres.
  4. Variant per la dreta: Si marxem de manera descarada a la dreta uns 10-15 metres fins a un collet, hi ha una línia assequible de sortida, però pertany a una altra via.

Es pot fer tota l’activitat en el dia, però des del cotxe fins al Spijeoles (3065 m) hi ha un desnivell de gairebé 2000 m, amb el que val la pena dormir al Refugi d’Espingo, que es troba a 1967 m de desnivell. Aquest refugi també serveix de base per anar a la Ravier del Grand Quayrat.

Uns horaris orientatius:

  • 2h de Granges d’Astau al Refugi d’Espingo.
  • 2h 30 min del Refugi a peu de via.
  • 5h per escalar el Gran Diedre.
  • 4h per baixar del cim fins al cotxe.

Orientació

Est

Aproximació

A les Granges d’Astau prenem el GR fins al Lac d’Oô, i després seguim fins al Refugi d’Espingo, on hem dormit. Seguim el camí que va al Refugi de Portillon i pocs metres abans de la segona passarel·la, prenem un trencall a la dreta que es troba indicat amb 2 fites.  Seguim amunt fins arribar a una congesta de neu que hi és gairebé tot l’any, i llavors hem de decidir per on superem la franja de roca vermellosa. Nosaltres hem anat per l’esquerra que és més directe, però hi ha passos exposats.

Material

10 cintes, tascons i friends fins al Camalot #2

Descens

Es baixa caminant per la via normal (direcció sud-est). Seguim les fites, i acabem enllaçant amb el camí d’aproximació.

Cordada

David Codina i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar