Inici ViesBarcelonaBerguedàRoca Gran de Ferrús Directa Estel a la Roca Gran de Ferrús

Directa Estel a la Roca Gran de Ferrús

per jordi.ceballos@gmail.com

La Roca Gran de Ferrús és una imponent muralla de conglomerat que es troba en un racó especialment maco i tranquil del Berguedà. La primera via del Ferrús va ser la Canal Agramont-Fontclara oberta l’any 1952, i després van haver de passar gairebé 30 anys fins que s’hi van obrir més vies. La història d’aquesta paret ha estat caracteritzada per personatges que en un moment o altre s’han enamorat d’aquest indret i hi han obert diversos itineraris. Alguns dels principals promotors han estat:

  • Miquel Arcarons : Directa Anna (1980), De la Trini (1981)
  • Joan Jover: Poll pelut (1984), Estrella del dia (1984), Xibalbà (1986), Tritó sauvage (1986), Els ulls del llop (1995), Llarga durada (2000)
  • Ignasi Cisa: Del corb (1991), Per tú i sempre per tú (1992), Directa Estel (1992)
  • Paca: La Festa del Paca (1998), Festival wall (2008), Vitrall inviolable (2010), Senglar bellugadís (2012), Boletfest (2014), Amb un roc a la faixa (2018)

Exceptuant alguna via moderna, les vies del Ferrús són totes força exigents i salvatges, pel que no ha estat mai un lloc gaire transitat. De les clàssiques, la més concorreguda segurament és la Directa Estel, una via oberta en solitari per Ignasi Cisa els dies 4-5 d’agost de 1992, que amb un traçat elegant i directe supera l’arrogant pilar sud-est.

En general és una via amb força aire entre assegurances i d’escalada obligada, ja que la roca compacta no dóna gaire opcions a l’autoprotecció. Als llargs de la Directa Estel cal destacar que la roca és excel·lent i molt adherent, però la via desemboca en itineraris anteriors que es troben desequipats i amb roca delicada. Per cert, la via ha estat recentment restaurada amb parabolts, respectant el nombre d’assegurances originals, gràcies per la feina!

Orientació

Sud

Aproximació

Anem per la C-16, passem la Central Tèrmica de Cercs i prenem un trencall a l’esquerra cap a Fígols. Conduïm uns 15 km fins al Pla de la Creu de Fumanyà, on es pot aparcar. Amb un cotxe alt hem pogut continuar per la pista de mà dreta, i hem aparcat a la coordenada N 42º 10.458′ E 1º 44.749′ (enllaç a Google Maps), força a prop de les ruïnes del Mas del Ferrús, on prenem el GR. Tal com arribem a les parets, prenem un petit trencall a la dreta que ens porta a peu de paret. La via comença al costat d’un pi que a sota té una pedra amb un gravat en memòria de l’Ignasi Cisa.

Material

12 cintes, fissurers i friends fins al Camalot #3

Descens

Seguim amunt uns 5-10 min fins arribar a un collet, on prenem un corriol cap a l’oest que anirà baixant fins deixar-nos al GR. Després només haurem de resseguir el GR i finalment desfer el camí d’aproximació.

Cordada

Edgar Tous, Marc i Jordi Ceballos

Enllaços

Rocaineu


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions