Inici Llibres escanejats Josep Maria Torras, recull d’escalades a Montserrat

Josep Maria Torras, recull d’escalades a Montserrat

per jordi.ceballos@gmail.com

Per cortesia dels familiars de Josep Maria Torras, en Carles Llovet ha pogut recollir i maquetar les fitxes d’escalada a Montserrat que en Josep Maria Torras va escriure al llarg dels anys, on narrava les seves escalades i grimpades a les diferents agulles de Montserrat. Es una llàstima que tot aquest material no s’arribés a publicar, ja que hagués sigut la primera guia d’escalada de Montserrat. Almenys ara tots aquests escrits per fi hauran pogut veure la llum.

Aprofitem també per compartir el logo de “Hijos Predilectos del Sr Pellicer”, que és boníssim i permet fer-se a la idea del fantàstic tàndem que formaven en Josep Maria Torras i Joan Nubiola, que sempre estaven de conya i tenien una inventiva increïble utilitzant la ironia com a recurs de protesta contra el sistema franquista de l’època.

Per a qui no conegui la història, l’any 1949 en Torras i Nubiola van fer la tercera repetició de la temuda Haus-Estrems a la Mòmia, i van aprofitar per penjar-hi una gran bandera catalana. Algú els va denunciar i van ser expulsats de la “Delegación Catalana de la FEM (Federación Española de Montañismo)” per Estanislao Pellicer, que n’era el President.

Doncs bé, com a represàlia, en Torras i Nubiola van decidir signar als llibres de registre com “Hijos predilectos del Sr Pellicer”, aprofitant que Sr Pellicer també era el nom d’una reconeguda sastreria de Barcelona (Passeig de Gràcia, 48) on fabricaven armilles que portaven per escalar. Fins i tot van arribar a dissenyar un logo que deixaven als pots de registre on apareixia una mà tocant la pera….

Finalment, cansats de les burles, la “Federación” els va acabar readmetent amb la condició que deixessin d’escriure aquesta frase. I efectivament els van fer cas, ja que a partir d’aquell moment van passar a signar com “Ex-hijos predilectos del Sr Pellicer”. 🙂

Per acabar d’arrodonir la història, comentar que en Torras i Nubiola van fer la primera ascensió a una agulla que hi ha sota de la Paret de Sant Jeroni i la van batejar com Agulla Predilecta, que és com encara es coneix actualment.

El document està en format PDF i està indexat de manera que s’hi poden fer cerques amb l’Acrobat Reader.

Pellicer

Descarregar PDF

Un agraïment per la família de Josep Maria Torras, Carles Llovet i David Hita.

Enllaç al llistat de llibres


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar