Inici ViesFrançaPirineu francès Ravier-Dufourmantelle a la Torre de Marboré (Pirineu francès)

Ravier-Dufourmantelle a la Torre de Marboré (Pirineu francès)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Ravier-Dufourmantelle va ser oberta els dies 29 i 30 de setembre de 1956 per Jean Ravier i Claude Dufourmantelle, i la primera ascensió hivernal va ser l’any 1973 amb 4 bivacs, a càrrec de Raymond Despiau, Francis Tomas i Louis Audoubert. Es tracta d’una de les grans cares nord del Pirineu, una tremenda clàssica que forma part de la selecció de vies de Patrice de Bellefon (la nº 93).

L’itinerari és molt lògic i no és perdedor, en aquest sentit no hi ha cap problema, però és una via exigent sobretot perquè es troba molt poc equipada i és molt probable trobar trams mullats. Nosaltres hi hem anat al setembre, que en teoria és el moment ideal, però tot i així hem trobat una tirada on queia aigua a base de bé, així que no és fàcil trobar la via en perfectes condicions. 

En conjunt és una via molt completa i variada on trobem una mica de tot: diedres, flanquejos i fins i tot una tirada de xemeneia. El flanqueig de la quarta tirada és segurament el tram més estètic i característic de la via, un preciós flanqueig en que tothom dubta entre anar per dalt o per baix (a mi m’ha semblat que per sota es fa millor). Les tirades 3 i 5 estan molt poc equipades, si es volen escalar en plan clàssic (sense apretar més de 6a) resulten molt entretingudes, compte perquè s’hi pot perdre un temps preciós.

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada.

Aproximació

Des de Gavarnie seguim la pista fins a Col de Tentes (enllaç a Google Maps), on aparquem.  Seguim el corriol evident fins al  Refugi de Sarradets, des d’on ja veiem la paret nord de la Torre de Marboré.  L’aproximació és per terreny de tarteres, amb alguns trams empinats molt incòmodes. En total són algo menys de 3 hores des del cotxe fins a peu de via.

Material

18 cintes i friends fins al Camalot #4 (repetint del 0.4 al 3) i un frontal per la tirada de la xemeneia.  Molt recomanable portar un impermeable i algo de roba seca per si en alguna tirada xorreja aigua.

Descens

Un cop acabada l’escalada anem a la dreta i baixem per una canal marcada amb una fita. Després del Paso de los Sarrios (hi ha una cadena), arribem a la Bretxa de Rolando, baixem al Refugi de Sarradets i tornem a Col de Tentes.

Cordada

Alex Presas, Marc Badia i Jordi Ceballos

Enllaços

Rafa Vadillo Experiences


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar