Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Restauració de la Mini o GESAM a la Bessona Inferior (Montserrat)

Restauració de la Mini o GESAM a la Bessona Inferior (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Mini o GESAM a la Bessona Inferior va ser oberta l’any 1969 per Francesc Burgos (“Kiku”) i Josep Piera (“Kelo”). L’obertura la van fer en 2 jornades, ja que el primer dia no van estar capaços de superar el mur delicat de la segona tirada. El nom de la via el van dedicar a la seva amiga Dolors Barrull i Lloret (àlies Mini).

L’any 1980 els escaladors E. Ramon i J.C. Serrano van obrir “La mamá de Luis Barolo”, un itinerari que trepitja en part la via Mini. A la primera tirada van posar una expansió (quan la Mini no en tenia cap, només havien posat un pitó), i al mur de la segona tirada van necessitar 3 expansions (quan la Mini tampoc en tenia cap, només havien posat 2 pitons en un forat). 

El Mateu ja havia fet un intent a aquesta via, on van veure que la primera reunió estava molt precària, així que amb el permís del Patronat hem aprofitat per restaurar la primera reunió amb bolts cortesia Kop de Gas. La primera tirada és una preciositat amb un grau al voltant de cinquè.  La segona tirada és molt més difícil, està desequipada i supera un mur ben dret. La nostra intenció era escalar aquesta segona tirada pel recorregut original, però no hem sabut veure on van clavar i hem acabat anant per les xapes de la Luis Barolo (estan uns 3 o 4 metres a la dreta). La darrera tirada és la més assequible, hi ha uns passos d’Ae i després en lliure fàcil fins al cim.

La roca és molt bona però compte que és una via amb caràcter, on les possibilitats de protecció són comptades. Una llàstima que no hem pogut amb el tram més dur de la via, aviam si alguna altra cordada se’n surt. En Francesc Burgos (“Kiku”) i Josep Piera (“Kelo”) van obrir altres grans vies a Montserrat, com per exemple l’exigent via Terrassa a la Panxa del Bisbe o la GESAM a la Punxa.

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé, on prenem un corriol direcció nord. Passem pel costat de la Bessona Inferior, la voregem i pugem per la canal que hi ha al vessant nord, entre la Bessona Inferior i la Superior.

Material

8 cintes, friends fins al Camalot #4, tricam rosa i 2 bagues primes per a merlets.

Descens

Dos ràpels de 30 m, el primer fins al coll de les Bessones, i el segon des d’un arbre fins al terra.

Cordada

Mateu Maglia i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar