Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Restauració de la Mini o GESAM a la Bessona Inferior (Montserrat)

Restauració de la Mini o GESAM a la Bessona Inferior (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Mini o GESAM a la Bessona Inferior va ser oberta l’any 1969 per Francesc Burgos “Kiku” i Josep Piera “Kelo”. L’obertura la van fer en 2 jornades, ja que el primer dia no van estar capaços de superar el mur del segon llarg. El nom de la via el van dedicar a la seva amiga Dolors Barrull i Lloret (àlies Mini).

L’any 1980 els escaladors E. Ramon i J.C. Serrano van obrir “La mamá de Luis Barolo”, un itinerari que trepitja en part la via Mini. Al primer llarg van posar una expansió (quan la Mini no en tenia cap, només havien posat un pitó), i al mur del segon llarg van necessitar 3 expansions (quan la Mini tampoc en tenia cap, només havien posat 2 pitons en un forat). 

El Mateu ja havia fet un intent a aquesta via, on van veure que la primera reunió estava molt precària, així que amb el permís del Patronat hem aprofitat per restaurar la primera reunió amb bolts cortesia Kop de Gas. El primer llarg és una preciositat amb un grau al voltant de cinquè. El segon llarg és molt més difícil, està desequipat i supera un mur ben dret. La nostra intenció era escalar aquest segon llarg pel recorregut original, però no hem sabut veure on van clavar i hem acabat anant per les xapes de la Luis Barolo (estan uns 3 o 4 metres a la dreta). El darrer llarg és el més assequible, hi ha uns passos d’Ae i després en lliure fàcil fins al cim.

La roca és molt bona però compte que és una via amb caràcter, on les possibilitats de protecció són comptades. Una llàstima que no hem pogut amb el tram més dur de la via, a veure si alguna altra cordada se’n surt. En Francesc Burgos “Kiku” i Josep Piera “Kelo” van obrir altres grans vies a Montserrat, com per exemple l’exigent GESAM a la Panxa del Bisbe o la GESAM a la Punxa.

Orientació

Nord

Aproximació

Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé, on prenem un corriol direcció nord. Passem pel costat de la Bessona Inferior, la voregem i pugem per la canal que hi ha al vessant nord, entre la Bessona Inferior i la Superior.

Material

8 cintes, friends fins al Camalot #4, tricam rosa i 2 bagues primes per a merlets.

Descens

Dos ràpels de 30 m, el primer fins al coll de les Bessones, i el segon des d’un arbre fins al terra.

Cordada

Mateu Maglia i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar