Inici ViesFrançaPirineu francès Pilar sud-est al Pic d’Ardiden (Pirineu francès)

Pilar sud-est al Pic d’Ardiden (Pirineu francès)

per jordi.ceballos@gmail.com

El Pilar sud-est va ser obert el 15/6/1986 pels germans Jean i Pierre Ravier, i és una magnífica ascensió pirinenca que finalitza ben bé al cim del Pic d’Ardiden, un solitari cim de 2.988 m que només per 12 m no entra dins la selecta llista dels tres-mils del Pirineu. La via es troba molt poc equipada, només algun pitó puntual i haurem d’equipar diverses reunions. L’entorn és especialment maco i la roca és un granit d’excel·lent qualitat.

La via consta de 6 llargs i el recorregut admet diverses variants. Al primer llarg podem triar entre l’entrada original per l’esquerra (V) o l’entrada directa tot recte amunt (6a). A continuació, la via perd una mica de verticalitat i està més aviat al voltant del IV+. L’escalada en general és molt agradable, tot i que cal vigilar en alguns trams amb liquen. Com a horaris orientatius, comptar unes 4h d’aproximació, 4h d’escalada i 3h 30min de retorn.

Orientació

Sud-est

Aproximació

Des de Luz-Saint-Sauveur prenem la carretera D12 que passa per Grust, i més endavant s’acaba convertint en una pista fins a les Granges d’Aynis, on aparquem (enllaç a Google Maps). Seguim el camí principal fins a la Cabana de Lagües (s’hi pot dormir) i el Lac Grand d’Ardiden, des d’on tenim una bona visió del vessant nord del Pic d’Ardiden, que és per on puja la ruta normal.

Nosaltres hem de saltar al vessant contrari, i ho fem remuntant fins a la bretxa anomenada “Pourtère de l’Homme”. Baixem la tartera uns 100 m i resseguim la paret cap a la dreta. La via comença al punt més baix del pilar principal, just on hi ha una gran taula de granit (un bloc completament llis). En total són uns 1700 m de desnivell positiu.

Material

10 cintes, friends fins al Camalot #3 i una baga ben llarga. Tascons opcionals

Descens

Baixem caminant per la ruta normal (fites visibles) fins que enllacem amb el camí d’aproximació.

Cordada

David Hita i Jordi Ceballos

Enllaços

CampToCamp
Terrains Pyrénéens


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar