Inici EscaladesAragóRiglos Directa al Puro (Riglos)

Directa al Puro (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

La conquesta del Puro va ser èpica, els diferents Mallos ja havien estat escalats i només quedava pendent el Puro. Hi va haver diverses temptatives i fins i tot 2 accidents mortals, així que el Puro es va convertir en tot un mite a la seva època. Una cordada aragonesa formada per Manuel Bescós, Alberto Rabadá i Angel López (“Cintero”) i una de catalana liderada per Jordi Panyella (“Pany”) competien per ser els primers en pujar-hi.

Finalment es van avançar els aragonesos, que van aconseguir fer cim el 14 de juliol de 1953 i van haver de fer un vivac al petit cim. Al dia següent, quan els aragonesos baixaven, es van creuar al poble amb la cordada catalana, que es van haver de conformar amb la primera repetició. Segons va escriure el propi Panyella al llibre de piades de Riglos: “Veníamos a realizar su primera, pero… ¡llegamos tarde! Sólo al saltar del tren, en el recién inaugurado apeadero de los Mallos, ya nos habían anunciado que: ¡Ya han subido! Nos fuimos a desahogarnos al Fire haciendo la travesía completa y contemplando a nuestras anchas un puro ya fumado por otros.”

Orientació:  Nord

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació:  Des del poble de Riglos prenem el camí evident cap al Mallo Pisón i a la seva esquerra tenim l’agulla adosada del Puro. Podem fer l’entrada Directa (molt pulida) o l’entrada Original.

Material:  14 cintes, friends fins al Cam #0.75 i tricams

Descens:  Primer ràpel de 55 m per l’interior del Puro fins la reunió per sota del coll, segon ràpel de 50 m per la xemeneia, anem a l’esquerra seguint el passamà, tercer ràpel de 40 m i darrer ràpel de 35 m fins al terra.

Cordada:  Niko Inglada, Cisco Figueroa i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

També et pot interessar