Inici ViesAragóRiglos Normal al Puro per l’Entrada Directa (Riglos)

Normal al Puro per l’Entrada Directa (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

La primera ascensió al Puro va ser l’any 1953 a càrrec de Manuel Bescós, Alberto Rabadá i Angel López (“Cintero”). La conquesta del Puro va ser èpica, els diferents Mallos ja havien estat escalats i només quedava pendent aquesta agulla.  De manera resumida, la interessant història de la conquesta del Puro és la següent:

  • Al 1947, la cordada formada per Mariano Cored, Martí, Esquiroz i Asín fan un primer intent, però acaba en tragèdia per la mort de Mariano Cored, que cau fins al terra quan només portava escalats uns 30 metres. Aquest accident provoca la primera prohibició temporal d’escalar als Mallos.
  • Al 1949, Víctor Carilla i Angel Serón fan un parell d’intents infructuosos, i en un d’aquests intents obren la tirada d’entrada directa.
  • Al 1950, després d’un parell d’intents infructuosos, la cordada formada per Víctor Carilla, Angel Serón i Fernando Millán intenten escalar el Puro, i un altre cop acaba en tragèdia, aquest cop per la mort de Víctor Carilla quan portava escalats uns 50 metres (va caure i se li va tallar la corda). Això va provocar una nova prohibició temporal d’escalar el Puro, però igualment tampoc hi havia gaire cordades que s’animessin a intentar-ho…
  • Al març de 1953, la cordada catalana formada per Jordi Panyella, Jordi Ayats i Jordi Salas aconsegueixen arribar fins al coll entre el Mallo Pisón i el Puro. Són els primers que aconsegueixen arribar tant amunt, però veient que les següents tirades portaran feina, han de baixar amb la idea de tornar-hi aviat.
  • Unes setmanes més tard, la cordada formada per Manuel Bescós, Alberto Rabadá i Ángel López “Cintero” no demanen permís als catalans i fan un atac al Puro. Arriben al coll, i després de 8 hores aconsegueixen escalar 40 metres, però han de baixar enmig d’una forta tempesta.
  • El 14 de juliol de 1953 la mateixa cordada d’aragonesos hi tornen i aconsegueixen fer cim, on han de fer un bivac ja que se’ls ha fet de nit. Al dia següent baixen i al poble es troben amb la cordada catalana que acaben d’arribar a Riglos i s’assabenten de la notícia. Segons diuen, en un primer moment en Pany es va emprenyar molt amb els aragonesos. Després, ja més calmat, al llibre de piades de Riglos va escriure el següent: “Veníamos a realizar su primera, pero… ¡llegamos tarde! Sólo al saltar del tren, en el recién inaugurado apeadero de los Mallos, ya nos habían anunciado que: ¡Ya han subido! Nos fuimos a desahogarnos al Fire haciendo la travesía completa y contemplando a nuestras anchas un puro ya fumado por otros.”

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Des del poble de Riglos prenem el camí evident cap al Mallo Pisón i a la seva esquerra tenim l’agulla adosada del Puro. Podem fer l’entrada Directa (molt pulida) o l’entrada Original.

Material

14 cintes, friends fins al Camalot #0.75 i tricams

Descens

Primer ràpel de 55 m per l’interior del Puro fins la reunió per sota del coll, segon ràpel de 50 m per la xemeneia, anem a l’esquerra seguint el passamà, tercer ràpel de 40 m i darrer ràpel de 35 m fins al terra.

Cordada

Niko Inglada, Cisco Figueroa i Jordi Ceballos

Enllaços

A0avista


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar