Inici ViesAragóRiglos Directa al Puro (Riglos)

Directa al Puro (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Normal al Puro va ser oberta l’any 1953 per Manuel Bescós, Alberto Rabadá i Angel López (“Cintero”). La conquesta del Puro va ser èpica, els diferents Mallos ja havien estat escalats i només quedava pendent aquesta agulla. Hi va haver diverses temptatives i fins i tot 2 accidents mortals, així que el Puro es va convertir en tot un mite a la seva època.

La cordada aragonesa de Manuel Bescós, Alberto Rabadá i Angel López (“Cintero”) i la catalana liderada per Jordi Panyella (“Pany”) competien per ser els primers en pujar-hi. Finalment es van avançar els aragonesos, que van aconseguir fer cim el 14 de juliol de 1953 i van haver de fer un bivac al cim. Al dia següent, quan els aragonesos baixaven, es van creuar al poble amb la cordada catalana, que acabaven d’arribar al poble, i es van haver de conformar amb la primera repetició.

Segons va escriure Pany al llibre de piades de Riglos: “Veníamos a realizar su primera, pero… ¡llegamos tarde! Sólo al saltar del tren, en el recién inaugurado apeadero de los Mallos, ya nos habían anunciado que: ¡Ya han subido! Nos fuimos a desahogarnos al Fire haciendo la travesía completa y contemplando a nuestras anchas un puro ya fumado por otros.”

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Des del poble de Riglos prenem el camí evident cap al Mallo Pisón i a la seva esquerra tenim l’agulla adosada del Puro. Podem fer l’entrada Directa (molt pulida) o l’entrada Original.

Material

14 cintes, friends fins al Camalot #0.75 i tricams

Descens

Primer ràpel de 55 m per l’interior del Puro fins la reunió per sota del coll, segon ràpel de 50 m per la xemeneia, anem a l’esquerra seguint el passamà, tercer ràpel de 40 m i darrer ràpel de 35 m fins al terra.

Cordada

Niko Inglada, Cisco Figueroa i Jordi Ceballos

Enllaços

A0avista


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar