Inici ViesAragóSierra de Guara Obsesión Permanente al Mallo San Jorge (Vadiello)

Obsesión Permanente al Mallo San Jorge (Vadiello)

per jordi.ceballos@gmail.com

Obsesión Permanente es troba als Mallos de Ligüerri (Vadiello), i va ser equipada l’any 1984 per Juan Beroiz, Jesús Lasus, A. Sese i J. Valle. La via ressegueix l’espectacular esperó del Mallo San Jorge. Originalment va ser un recorregut equipat per dalt amb spits, però sense deixar-hi pràcticament xapes als trams en lliure, quedant un itinerari molt exposat. 

Al 2018, Jesús Sánchez de Sueño Vertical va demanar autorització als oberturistes i va retroequipar la via, posant-hi xapes pràcticament cada 2 metres! Comptant que estem parlant d’una via d’uns 300 metres, no sé si els hi regalen el material, però hi ha un bon dineral en equipament…

La via original començava ben bé pel mateix esperó, però l’Antonio G. Picazo la va repetir entrant per la canal/diedre de l’esquerra, i aquesta variant d’entrada és la que està actualment reequipada. Degut a l’abundant equipament, la veritat que hem acabat escalant com a una ferrada, ja que la roca tampoc acompanya gaire. Tot i això, l’activitat val la pena, l’entorn és especialment maco.

Orientació

Est

Aproximació

Deixem el cotxe a l’aparcament de la Presa de Vadiello (enllaç a Google Maps). Prenem el corriol que comença allà mateix (just a l’esquerra de la casa blanca), que coincideix amb l’excursió per pujar al Mallo San Jorge i al Pico Borón. Seguim el corriol uns 20 minuts i prenem un trencall evident a la dreta (gran fita). Avancem en direcció a les parets, passem per la dreta de l’espectacular Puro de Vadiello i arribem a la canal/diedre on comença la via (xapes visibles).

Material

20 cintes i estreps. Amb una bona gestió de les cintes, amb aquest material podem enllaçar tots els llargs de 2 en 2.

Descens

Un cop al cim, podríem baixar per les grapes del camí equipat de la via normal, però és més còmode anar a buscar la instal·lació de ràpel (d’uns 30 metres). Amb una mica d’intuïció i algunes fites, arribem al camí principal. Acabem baixant per una canal i finalment enllacem amb el camí d’aproximació.

Cordada

David Hita i Jordi Ceballos

Enllaços

Sueño Vertical


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar