Inici ViesAragóSierra de Guara Normal al Huevo de San Cosme (Vadiello)

Normal al Huevo de San Cosme (Vadiello)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Normal al Huevo de San Cosme va ser oberta el 23/04/1951 per Jose María Casas i Emilio Cabrero del Club Peña Guara, i s’hi van estar més de 30 hores. A l’obertura també hi van participar els escaladors Nogués i Lacoma, però no van poder fer cim amb els seus companys perquè va començar una violenta tempesta i van haver de baixar.

L’obertura es va fer amb un estil curiós, ja que on no podien progressar pitonant, foradaven la roca però no hi posaven burins, sinó que progressaven falcant pitonisses. A la seva època va ser una via mítica per la seva dificultat, i avui en dia encara és una via amb un artificial laboriós i delicat, principalment a base de pitonisses.

Al repetir la via hem anat trobant tot de petits forats fets amb el trepant, molt recents perquè encara hi havia el polsim, ubicats cada pocs metres però sense cap xapa, una cosa ben rara… Semblava que algú hagués deixat tots els forats preparats per tornar un altre dia i posar-hi les xapes, convertint tot el tram d’artificial en un Ae de principi a final, però els forats són de mètrica molt petita i no enteníem res…

Després, buscant per Internet ho hem entès tot. Resulta que els de Guara Vertical havien anat pocs dies abans que nosaltres, i sense manies han anat foradant la roca per escalar la via a base de “cargols autoroscants de 6 mm”, que són uns cargols de posar i treure. Bé, quan algú vagi a repetir la via, estaria genial si porta un pot de Sika i torna la dignitat a aquesta mítica via, ja que aquesta gent realment s’han cobert de glòria. Segons comenten a la seva piada, cal portar un mínim de 25 cargols autoroscants, i diuen que la via és difícil perquè “cuidado que los agujeros no se ven con facilidad“. No cal afegir res més, veient una bestiesa així et quedes sense paraules.

Orientació

Sud, però només hi toca el sol unes hores al migdia, ja que li fa ombra la Peña San Cosme

Aproximació

Deixem el cotxe a l’aparcament de La Tejería (enllaç a Google Maps), que és el mateix utilitzat per anar a la Predicadera. Allà mateix prenem un bon corriol fins al Huevo. La via comença al collet que hi ha entre el Huevo i la Peña San Cosme.

Material

25 cintes, 25-30 pitons/pitonisses variats, moltes falques de fusta, friends fins al Camalot #1, una xapa recuperable i un pot de Sika

Descens

Tres ràpels per la pròpia via

Cordada

David Hita i Jordi Ceballos

Enllaços

Guara Vertical


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar