Inici ViesAragóRiglos Pany-Haus i Normal al Mallo Pisón (Riglos)

Pany-Haus i Normal al Mallo Pisón (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

El Mallo Pisón va ser conquerit per primer cop el 20/4/1946 per Jordi Panyella “Pany”, Alberto Murguía i Francisco A. Peire. Per fer-ho, van accedir caminant per la part superior del massís, i van fer 2 ràpels per arribar al coll on comença la normal. Als 2 ràpels van deixar les cordes fixades, que al acabar els van permetre desfer el mateix camí. En conèixer l’escalada, van ser felicitats per Don Justo Garasa, un personatge molt estimat pels escaladors, però que no es va poder estar de reconèixer que hagués preferit que tots 3 escaladors haguessin sigut aragonesos…  

Està clar que l’estil d’aquesta escalada accedint per dalt no va acabar de convèncer al Pany, que de ben segur ja s’havia fixat en la magnífica xemeneia adossada al Mallo Pisón. Així que en Pany hi va tornar 2 mesos més tard, aquest cop en companyia de Jordi Casasayas “Haus”, i el 28/6/1946 van obrir la Pany-Haus, també anomenada “Directa al Mallo Pisón”. Aquesta escalada va ser considerada tota una gesta, i al llarg d’un grapat d’anys va representar la màxima dificultat de l’escalada a Riglos. Amb el pas dels anys, a la via s’hi han afegit un bon grapat d’expansions i actualment és una via pràcticament equipada. La primera tirada està molt polida, però la qualitat de la roca va millorant amb l’alçada.

Malauradament, al 2013 l’escalador Jesús Ibarzo va perdre la vida quan va patir una caiguda a la darrera tirada de la Pany-Haus. L’escalador es trobava amb el seu company de cordada Ursi Abajo, amb qui ja havien repetit aquesta via en nombroses ocasions. Jesús Ibarzo i Ursi Abajo van ser una cordada molt fructífera, entre la seva activitat destaquem les obertures de l’Espolón del Adamelo i la Carnavalada al Pisón i, entre d’altres, la primera repetició de la Rabadá-Navarro al Mallo Firé, a la Nord del Puro i a la Serón-Millán

Orientació

Sud

Aproximació

Des del poble de Riglos veiem perfectament la via, l’aproximació és evident.

Material

8 cintes, 2 bagues i opcionalment friends fins al Camalot #2

Descens

Des del cim del Mallo Pisón, baixem de nou fins al Collado amb un únic ràpel de 60. Allà podem triar entre 2 opcions:

  • Opció 1: Descens pels Volaos. Fem 2 ràpels de 30, desgrimpem per la canal equipada amb sirga+grapes, un següent ràpel de 40 i un darrer de 60 fins al terra.
  • Opció 2: Descens pel Circo de Verano. Al Collado seguim una sirga fins a la darrera reunió de la via Bolico, que és tota rapelable. Baixem en 5 ràpels de 35 fins al terra.

Cordada

Marc Badia, Alex Presas i Jordi Ceballos

Enllaços

A0avista


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar