Inici Escaladors Jordi Casasayas “Haus”

Jordi Casasayas “Haus”

per jordi.ceballos@gmail.com

Jordi Casasayas Reichardt (17/9/1926 – 13/12/2022)

El 13 de desembre de 2022 en Jordi Casasayas “Haus” va morir a Melbourne (Austràlia) a l’edat de 96 anys. En Jordi va néixer a Badalona el 17 de setembre de 1926, els seus pares eren Ferran Casasayas (un arquitecte) i Anita Reichardt (una pianista), i tenia una germana petita que es deia Ana. De jove li agradava fer muntanya, escalada i esquí.

Va ser membre del GAM del Club Muntanyenc Barcelonès al 1943, i del CADE del Centre Excursionista de Catalunya al 1947. En l’àmbit de l’escalada era conegut com a Haus, un sobrenom que va sorgir xerrant amb Hans Gründel, que era l’enginyer alemany que s’encarregava del funicular de Montserrat, a qui el cognom Casasayas li va recordar a “haus”, que és “casa” en alemany.

Al 1939 va començar la dictadura de Franco, un temps en que tot lo “català” estava prohibit, i en Jordi estava completament en contra d’aquesta manca de llibertats. En Jordi va estar 3 setmanes empresonat per ajudar a uns catalans a creuar els Pirineus per fugir a França.

Al 1948 va acabar els estudis d’Arquitectura, i va decidir que volia marxar d’Espanya mentre hi hagués la Dictadura, així que fent autoestop va marxar a Suècia, on s’hi va estar un any treballant del que trobava, però no s’hi va adaptar.

Al 1950 va anar a Gibraltar, on treballava fent tasques de manteniment a un vaixell, i un temps després va decidir provar sort a Austràlia. En Jordi no sabia anglès, però al vaixell cap a Austràlia va conèixer dues monges que li van ensenyar anglès al llarg de les 5 setmanes que va durar el trajecte. Això li va anar molt bé, i al arribar a Austràlia va poder treballar d’Arquitecte durant 6 mesos, que és el temps que li permetia el visat.

Al 1952 va anar a Veneçuela amb la seva germana, i un any més tard es va traslladar definitivament a Austràlia, on va canviar el seu nom per George i s’hi va integrar completament treballant d’arquitecte. L’any 1959 va formar part de l’equip d’investigació ANARE (Australian National Antarctic Research Expeditions) i, durant un any, va estar treballant amb aquest equip a Macquarie Island, a l’Antàrtida. Mentre estava treballant d’observador meteorològic va construir un violí de fusta preciós que, segons els seus companys, sonava molt bé.

Després de l’Antàrtida es va establir a Brighton (Austràlia), on treballava d’arquitecte. L’any 1962 es va casar amb la seva dona Pam i van tenir tres fills (Jordi, Anna i Felip). Aventurer, innovador, gran ciclista, amant de la natura i músic (tocava el violí i l’acordió), ha estat una persona molt valorada i estimada a Austràlia. Tot i estar lluny de Catalunya, en Jordi sempre es va sentir orgullós de ser català, i va participar a diverses manifestacions a Melbourne per la defensa de les llibertats de Catalunya.

Al 2019, gràcies a l’amistat entre en Haus i Lídia Rovira Duch, en Carles Rovira Duch va mantenir diverses converses amb ell, i ens ha fet arribar aquests 3 vídeos curts on el mateix Jordi Casasayas ens explica l’origen del seu sobrenom “Haus”, així com algunes anècdotes:

 

 

 

A continuació, el llistat de les seves obertures:

Enllaç Data DataHidden Via Roca Zona Oberturistes

Obrir el llistat d’escaladors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar