Inici ViesAragóRiglos De Verano al Mallo Pisón (Riglos)

De Verano al Mallo Pisón (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via de Verano al Mallo Pisón va ser oberta l’any 1964 per Ursi Abajo i A. Peralta, i en el seu moment va resultar una de les vies més exigents de tot Riglos. De fet, l’artífex d’aquesta obertura és Ursi, qui va anar obrint la via amb diferents companys. Tot va començar quan després d’escalar l’Anglada-Guillamón al Mallo Pisón, van decidir rapelar pel Circo de Verano, i quan estaven a la plataforma que hi ha a uns 40 m de terra, van estar una bona estona intentant fer el flanqueig a la dreta, que amb el temps s’ha acabat coneixent com “La Travesía del Bacalao”.

Tal com explica el mateix Ursi al butlletí de Montañeros de Aragón (nov 1964), l’obertura va tenir lloc en 3 atacs:

  1. Amb Isidro van dedicar una jornada per obrir el primer llarg.
  2. Amb Rafa i Luis Oro van aconseguir obrir la “Travesía del Bacalao”, un llarg flanqueig que és un dels trams més característics de la via.
  3. Finalment, en un atac d’un parell de dies, i fent bivac al acabar la xemeneia, van aconseguir finalitzar la via.

La via ha estat restaurada l’any 2019 per Álvaro Lafuente i companys, i ens ha semblat una restauració feta amb molt bon criteri, no com altres destrosses que als darrers anys s’han fet a Riglos. Es una bona via d’autoprotecció, amb diversos trams espectaculars i que resulta ideal per l’estiu, ja que no hi toca el Sol pràcticament en tot el dia. La via en general té bona roca, però als llargs 1, 3, 4 i 9 hi ha diversos trams de roca a controlar. 

Orientació

Nord

Aproximació

Des del poble de Riglos prenem el camí cap al Circo de Verano i anem resseguint la paret nord del Mallo Pisón fins arribar al peu de via, que comença on la roca fa una característica diagonal a l’esquerra.

Material

15 cintes, 2 bagues llargues, tascons i friends fins al Camalot #3 (no cal repetir mides).

Descens

Des del cim del Mallo Pisón, baixem al Collado amb un únic ràpel de 60. Allà podem triar entre 2 opcions:

  • Opció 1: Descens pels Volaos. Fem 2 ràpels de 30, desgrimpem per la canal equipada amb sirga+grapes, un següent ràpel de 40 i un darrer de 60 fins al terra.
  • Opció 2: Descens pel Circo de Verano. Al Collado seguim una sirga fins a la darrera reunió de la via Bolico, que és tota rapelable. Baixem en 5 ràpels de 35 fins al terra.

Cordada

Edgar Tous i Jordi Ceballos

Enllaços

Barrabes.com


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar