Inici ViesAragóRiglos Directa Anglada-Guillamón o Espolón Norte Integral al Mallo Pisón (Riglos)

Directa Anglada-Guillamón o Espolón Norte Integral al Mallo Pisón (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

L’Esperó Nord del Mallo Pisón fa gairebé 300m i és el major desnivell de tot Riglos. És una línia preciosa que resulta ideal en dies calorosos, ja que fins a la R7 (vires d’escape) tenim ombra assegurada. L’itinerari va ser restaurat l’any 2013 per Toño Carasol i Manuel Lara, i actualment es troba en perfectes condicions. Grau obligat 6a.

La conquesta d’aquest Esperó Nord té una interessant història, que està molt ben narrada al blog a0avista:

  • 7/6/1959: Josep M. Anglada i Francesc Guillamón obren només el tram superior de l’Esperó Nord (de l’actual R7 fins al cim del Mallo Pisón), ja que hi accedeixen escalant la Normal al Puro fins arribar al Collado i allà aprofiten unes vires per fer un llarg flanqueig a l’esquerra fins arribar a l’Esperó Nord.
  • 1958: Ramón Cóndor fa el primer intent d’obrir l’Esperó Nord des de baix de tot, però només obre el primer llarg de la fissura desplomada.
  • 1973: Fernando Orús, Valentín Asensio i Ambrosio García en un primer intent comencen també per la fissura desplomada i aconsegueixen arribar després de 5 llargs fins a uns 140m del terra. Un temps després hi tornen, però a Fernando Orús li salta un pitó, cau uns metres picant de cap a terra i acaba a l’hospital.
  • 19 i 20/5/1975: Després d’una llarga recuperació de Fernando Orús, la mateixa cordada reprèn el projecte, aquest cop acompanyats també d’Alfonso del Corral, i aconsegueixen arribar amb èxit a la cornisa de l’Anglada-Guillamón. Un cop allà, segueixen fins al cim, sent així els primers en escalar íntegrament l’Esperó Nord.

L’escalada fins a la R7 és magnífica i amb roca excel·lent, però els darrers llargs fins al cim (oberts per Anglada-Guillamón) transcorren per roca precària i estan molt poc assegurats. Per aquest motiu, hi ha cordades que escalen aquesta via només fins a la R7 i baixen per les vires d’escape. Nosaltres hem seguit la via fins al cim i els darrers llargs ens han semblat poc recomanables.

Orientació

Nord

Aproximació

Des del poble de Riglos prenem el camí cap al Circo de Verano i anem resseguint la paret nord del Mallo Pisón fins arribar al peu de via, just a sota de l’estreta fissura per on transcorre el primer llarg.

Material

12-14 cintes, friends fins al Camalot #3 i estreps

Descens

Des del cim del Mallo Pisón, baixem al Collado amb un únic ràpel de 60. Allà podem triar entre 2 opcions:

  • Opció 1: Descens pels Volaos. Fem 2 ràpels de 30, desgrimpem per la canal equipada amb sirga+grapes, un següent ràpel de 40 i un darrer de 60 fins al terra.
  • Opció 2: Descens pel Circo de Verano. Al Collado seguim una sirga fins a la darrera reunió de la via Bolico, que és tota rapelable. Baixem en 5 ràpels de 35 fins al terra.

Si finalitzem l’escalada a la R7, hem de resseguir les vires cap a la dreta fins accedir a la línia de ràpels de la Normal al Puro.

Cordada

Ricard Montalà i Jordi Ceballos

Enllaços


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar