Inici ViesBarcelonaSant LlorençLa Mola Yayüs Loküs al Sòcol de la Castellassa (Sant Llorenç)

Yayüs Loküs al Sòcol de la Castellassa (Sant Llorenç)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Yayüs Loküs va ser oberta l’any 2021 per l’Armand Ballart en solitari. La via està dedicada a dos grups d’escaladors molt actius a Sant Llorenç sobretot a la dècada dels 70 i 80, com són els Yayüs i els Loküs:

  • El grup dels Yayüs estava integrat en major part per estudiants de l’Escola Tecnos de Terrassa, que afrontaven l’escalada amb mentalitat clàssica i una bona dosi de romanticisme, com per exemple anar a escalar totes les agulles del Pam a Pam, o fer unes bones embardissades per descobrir agulles perdudes per Sant Llorenç. Alguns dels seus integrants són Amadeu Pagès, Josep Puig (“Jep”), Ferran Hernández, Joan Jover, Manel Cajide, Paco Jurado, Miquel Turull i Jordi Badiella. El lema dels Yayüs és “Sant Llorenç grimpa fi”.
  • Els Loküs en canvi eren un grup més jove, amb membres de Terrassa i Matadepera, i que tenien una mentalitat més trencadora i gamberra. Els Loküs anaven amb motos Derbi Variant trucades per fer el màxim soroll possible, muntaven unes bones festes i escalaven amb peus de gat. En conjunt es podria dir que eren l’extrem oposat als Yayüs, que eren molt més centrats i discrets. Alguns dels seus integrants són Toni Torrens “Horse”, Bru Coll “Puter”, Pere Casals “Pallisses”, Joan Carles Cabeza “Buitre”, Xavi Garcia “Lokillo”, i els germans Jordi Guitart “Pingüino” i Pere Guitart “Oso”.

La primera part de la Yayüs Loküs havia estat oberta fa un temps per l’Armand, quan simplement volia provar el trepant nou de trinca que s’havia comprat, però la va deixar a mitges. Recentment, després de repetir la via del Gran Mal Pas, es va recordar del seu projecte inacabat, i aviat va enllestir la feina. L’itinerari segueix un traçat intel·ligent, amb Denominació d’Origen Armand Ballart. Tal com diria ell mateix, la via està oberta “sin trampa ni cartón”, i ens ofereix un itinerari recomanable, ideal per combinar amb alguna via de la Castellassa. Roca a controlar a la primera tirada, i millora a la segona. La segona tirada no té reunió, hem d’anar a buscar qualsevol arbre.

Orientació

Sud-est

Aproximació

Un cop a Matadepera, aparquem al final del Carrer de Vista Alegre (enllaç a Google Maps), des d’on anem direcció a la Mola, i de seguida prenem un trencall a la dreta que va en direcció a la Castellassa. Passada l’Agulla del Fus i poc abans d’arribar a la Ferrada Lucky Txei, prenem un corriol que baixa a mà dreta i que ens permet baixar a la base del sòcol.

Material

8 cintes, friends fins al Camalot #0.5 i una baga ben llarga per un gran merlet

Descens

Pugem uns metres amunt i arribem al peu de la Castellassa, des d’on còmodament enllacem amb el camí d’aproximació.

Cordada

Sergi Villar, Christian Ruiz i Jordi Ceballos

Enllaços

Santllors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar