Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Xemeneia Oest o Mompart a l’Agulla de l’Arbret (Montserrat)

Xemeneia Oest o Mompart a l’Agulla de l’Arbret (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

A l’Agulla de l’Arbret hi ha 2 xemeneies, a Est i Oest, i l’enigma és que no se sap per quina d’elles van conquerir l’agulla al 1934. Llegint el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, on narren l’escalada d’Isidre Suana, Manuel Closa, A. Miralda i S. Prat a 3 agulles de Montserrat, sembla evident que es refereixen a l’Agulla de l’Arbret quan parlen d’un “formidable turó, ratllat verticalment fins al mig per una canaleta”, llàstima que l’explicació és confusa i no queda clar per on van pujar.

Lo lògic és que pugessin per la Xemeneia Est, molt més assequible, però no hi ha manera de saber-ho del cert. En Josep Barberà al ‘Montserrat Pam a Pam’ curiosament ubica la normal pel vessant oest, i de la Xemeneia Est no en parla. Posteriorment, al 1998 obren la via Anormal que comença per una fissura de 6a al vessant est, el que embolica encara més la troca, ja que al llibre del Dalmau la Xemeneia Est no hi apareix, i només parla de la Xemeneia Oest (que anomenen Normal) i la via Anormal per l’est.

La Xemeneia Oest també es coneix com a Mompart, però caldria confirmar si l’any 1954, l’Albert Mompart i Enric Sola van ser els primers en passar-hi, o potser ja havia estat oberta al 1934. Es tracta d’una via que tots hem vist infinitat de vegades en qualsevol aproximació per agulles, amb un recorregut d’una lògica aclaparadora, però que curiosament no s’ha escalat massa i es troba en un magnífic estat salvatge. L’itinerari es troba pràcticament desequipat, amb roca a controlar a la primera tirada, i després un encastament força mantingut on ens hi haurem de posar bé i rumiar com ho protegim (per anar bé, friends del #5 en amunt).

Orientació

Oest

Aproximació

Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i pugem direcció nord per la Canal de les Bessones. Quan arribem al coll entre les Bessones i l’Agulla de l’Arbret, anem cap a l’oest i enfilem amunt per una canal arbrada que puja a tocar de La Podrida.

Material

8 cintes, 1 baga i friends fins al Camalot #5. Recomanable repetir el #5, i opcionalment 2 universals per la primera tirada.

Descens

Un ràpel de 50 cap al vessant est (possibilitat de fraccionar-lo en 20+30)

Cordada

Mateu Maglia, Cesc Aldabó i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar