Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Xemeneia Est a l’Agulla de l’Arbret (Montserrat)

Xemeneia Est a l’Agulla de l’Arbret (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

A l’Agulla de l’Arbret hi ha 2 xemeneies, a Est i Oest, i l’enigma és que no se sap per quina d’elles van conquerir l’agulla al 1934. Llegint el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, on narren l’escalada d’Isidre Suana, Manuel Closa, A. Miralda i S. Prat a 3 agulles de Montserrat, sembla evident que es refereixen a l’Agulla de l’Arbret quan parlen d’un “formidable turó, ratllat verticalment fins al mig per una canaleta”, llàstima que l’explicació és confusa i no queda clar per on van pujar.

Lo lògic és que pugessin per la Xemeneia Est, molt més assequible, però no hi ha manera de saber-ho del cert. En Josep Barberà al ‘Montserrat Pam a Pam’ curiosament ubica la normal pel vessant oest, i de la Xemeneia Est no en parla. Posteriorment, al 1998 obren la via Anormal que comença per una fissura de 6a al vessant est, el que embolica encara més la troca, ja que al llibre del Dalmau la Xemeneia Est no hi apareix, i només parla de la Xemeneia Oest (que anomenen Normal) i la via Anormal per l’est.

Bé, en tot cas, a banda de l’apunt històric, la Xemeneia Est és una via ben maca i recomanable. La primera tirada té un flanqueig molt guapo, protegit amb antigues escàrpies i alguns tacs de fusta, i la segona és una tirada neta que ressegueix la xemeneia de principi a final. La xemeneia és força amable, amb bona roca i es deixa protegir bé amb el material indicat, lo únic que costa una mica és ficar-se a la xemeneia.

Orientació

Est

Aproximació

Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i pugem direcció nord per la Canal de les Bessones. Quan estem al vessant nord de la Bessona Inferior, pugem per la canal que hi ha entre l’Agulla de l’Arbret i l’Agulla dels Ossos. El tram final és una grimpada de segon grau, on opcionalment ens podem encordar. La via comença just al vessant nord de l’Agulla de l’Arbret.

Material

8 cintes, friends fins al Camalot #4 (opcionalment un #5), una baga

Descens

Un ràpel de 50 cap al vessant est (possibilitat de fraccionar-lo en 20+30)

Cordada

Jordi Pina i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar