Inici ViesBarcelonaSant LlorençObits - Fogueroses TIM a la Màquina de Tren (Sant Llorenç)

TIM a la Màquina de Tren (Sant Llorenç)

per jordi.ceballos@gmail.com

La TIM a la Màquina de Tren (o Roca Mur) va ser oberta al juny de 1963 per Joan Cervelló i Joan Sabater, escaladors del Terra i Mar de Sabadell. Uns mesos més tard, al setembre de 1963 aquests mateixos escaladors acompanyats de Pere Garrido i Antoni González van obrir la Variant Directíssima, que consta d’una única tirada que puja de la manera més agosarada possible a la Xemeneia de la Màquina de Tren. Aquesta tirada surt en lliure al voltant de 6a amb encastament de punys (preveure guants de fissura).

La primera tirada és molt curta, s’enfila per un diedre fissurat i fa reunió (força incòmoda) a una figuera. En aquesta primera tirada hem trobat 2 estaques de fusta fetes amb el que semblen pals d’escombra, i una d’elles se’ns ha quedat a les mans, l’altra estaca l’hem deixat a mode de record a la fissura. La fissura admet tots els friends que hi vulguem posar. 

La segona tirada comença amb diversos passos d’Ae per superar un desplom i, a continuació, surt en lliure per un tram de roca a controlar fins a la R2 (a equipar). A la darrera tirada original hi falten diversos burins, però estaven molt mal clavats i van saltar amb les primeres repeticions de la via. En tot cas, hi ha fissura i es pot pujar en artificial (preveure uns quants pitons). Nosaltres hem optat per escalar la Variant Directíssima, que és ben espectacular!

Orientació

Sud-oest

Regulacions

L’escalada a Sant Llorenç està regulada, consultar la web del Parc

Aproximació

Aparquem a la Urbanització Les Marines de Sant Llorenç Savall (enllaç a Google Maps) i prenem la pista en direcció a Sant Llorenç. El corriol passa pel Coll de Palomeres i Coll de Comes, des d’on tindrem un preciosa perspectiva de la Màquina de Tren i les 3 agulles principals que la formen (Xemeneia, Cabina i Carbonera). 

Material

12 cintes, 8 tascons petits-mitjans (per escanyar burins), friends del Camalot 0.5 al 3, una xapa recuperable, 2 pitons llargs (U, universal) i estreps

Descens

Caminant pel vessant est

Cordada

Efrén Gaitán i Jordi Ceballos

Enllaços

Santllors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar