Inici Notícies “A5tomàtics”, A5 non expansion a Montserrat

“A5tomàtics”, A5 non expansion a Montserrat

per jordi.ceballos@gmail.com

A5tomàtics al Frare Gros ha estat oberta aquest any 2022 per Genís Hernández i Alvar Archilla. Es tracta d’una via d’artificial extrem que supera el majestuós vessant nord del Frare Gros, i ho han aconseguit en un impecable estil non-expansion, no hi ha cap expansió als llargs ni tampoc a les reunions. 

Al pany inferior de la paret hi ha diverses vies i projectes inacabats, amb el que després de donar-hi moltes voltes, han decidit que lo més lògic era començar la via a la R5 de la Barrufets, ja que qualsevol altra alternativa hagués quedat molt forçada. El pany inferior de paret tampoc tenia especial interès i la gràcia era veure si aconseguien obrir una línia fins al característic sostre de l’Anglada-Cerdà, i superar-lo per l’esquerra.

En tot cas, tenien claríssim que la via havia de ser sense expansions i sense foradar la roca en cap moment. Una de dues: o aconseguien passar o es baixaven de la via, no es plantejaven cap altra opció. De fet, ja fa anys que el Genís no porta cap burilador a les seves obertures, tota una declaració d’intencions!  

Finalment han aconseguit passar i ha quedat un itinerari especialment maco. En comparació amb la via Selecció Natural (A6) al Cap del Gos, podríem dir que aquesta via és un caramelet, però això no treu que els graus estan collats i cal preveure mínim uns 5 dies de curro d’una cordada experimentada.

Respecte al material, no té gaire sentit concretar en una via d’aquest tipus, ja que és necessari portar molt de tot. Com diu el Genís, de material cal un sac de dormir i tota la resta!  


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar