Inici ViesAragóRiglos Endrija por donde Dios Manda + Anglada-Cerdà-Guillamón (Riglos)

Endrija por donde Dios Manda + Anglada-Cerdà-Guillamón (Riglos)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via ‘Endrija por donde Dios manda’ va ser oberta l’any 1960 per Julián Vicente, José Antonio Bescós, Juan José Díaz i Rafael Montaner. La paraula “Endrija” significa fissura, i “por donde Dios manda” és una conya dels aragonesos burlant-se de la cordada Anglada-Cerdà-Guillamón que el 4/4/1958 havien estat els primers en coronar el Mallo Cuchillo, però que ho van fer accedint pel darrera en una curta escalada des del collet del Mallo Cuchillo.

La rivalitat en aquells anys amb els escaladors catalans devia ser important, i és que van ser cordades catalanes les que van assolir la primera ascensió a la punta principal del Mallo Firé (Mallafré, 1946) i al Mallo Pisón (Pany, 1946). I de fet, si es despisten un parell de dies, al 1953 en Pany amb tota seguretat també s’hagués endut la primera al Puro de Riglos!

Es un recorregut molt variat i estètic, amb múltiples trams espectaculars on avançarem en tècnica de X. La roca al primer llarg està una mica polida, però a la resta de llargs està en perfecte estat. Al 2015 aquesta via va ser retroequipada per Sueño Vertical, convertint-la en una via de love-climbing que actualment és força concorreguda.

Un cop arribem al collet final, val la pena accedir al cim del Mallo Cuchillo fent el bonic llarg que va obrir la cordada Anglada-Cerdà-Guillamón al 1958. Un cop fet el cim, tornem al collet amb un ràpel.

Per finalitzar la jornada, encara ens queda un darrer caramelet, que és la “Via de Servicio” oberta l’any 2011 per Julio Benedé i Luis Royo de Sendero Límite. Aquesta via ens deixa al cim del Mallo de Enmedio, i són 2 llargs que podem enllaçar sense problema, on gaudirem d’una escalada ben vertical, amb roca excel·lent i equipada pel gaudi del personal.

Orientació

Sud

Aproximació

Des del poble de Riglos prenem el camí fins al peu dels Mallos i resseguim les parets a la dreta fins arribar a l’alçada de la via, fàcil d’identificar per la característica canal d’entrada. Originalment la via començava més a la dreta i després flanquejava a l’esquerra fins a la cova de la R1, però és més còmode fer l’entrada directa que hi ha equipada actualment.

Material

14 cintes i estreps

Descens

Anem amunt i a la dreta fins arribar a un collet. Ens enfilem per l’arbre i superem el muret amb l’ajuda d’una cadena. Resseguim la carena sempre amb una certa tendència a la dreta. Un cop superades totes les parets, arribem a la gran canal arbrada, on prenem un corriol a mà dreta que baixa directe fins a Riglos.

Cordada

David Codina i Jordi Ceballos

Enllaços

Sueño Vertical


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar