Inici ViesBarcelonaBerguedàPedraforca Pany al Collet de la Cova (Pedraforca)

Pany al Collet de la Cova (Pedraforca)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Pany va ser oberta el 20/7/1941 per Jordi Panyella (“Pany”), Joan Rodríguez i Lluís Morera, i ressegueix el terreny més assequible i evident per accedir a prop del cim del Calderer, a un punt que els oberturistes van anomenar Collet de la Cova. De fet, inicialment volien escalar el Gat, però es van desviar involuntàriament a la dreta i van acabar obrint aquesta via.

Es tracta d’un itinerari d’aventura, pràcticament desequipat, a excepció d’algun pitó esporàdic. Al tram final de la via cal fer un ràpel d’uns 7 metres. Després d’aquest ràpel cal pujar per una canal i s’arriba a una reunió de parabolts amb anelles (de la Cerdà-Vergès). En aquest punt anem amunt per l’aresta amb tendència a la dreta (un pitó marca el camí), és la tirada més maca de tota la via, i aviat acaben les dificultats.

La primera ascensió hivernal va ser el 3/4/1942 a càrrec de Raimond Estrems i Francesc Farrés (del C.M.B.)

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Un cop al Refugi Lluís Estasen (enllaç a Google Maps) no hem d’agafar el camí cap al Verdet, sinó el camí que hi ha a la seva esquerra, que puja cap a la cara nord. Després d’una estona arribem a un collet amb una pintada blanca que indica Gat amunt i Estasen a la dreta. Anem amunt fins arribar a la base de la paret, on hi ha escrit “PANY”. Uns metres més amunt està la canal on comença la via, el tram inicial és una fàcil grimpada, es pot fer desencordat.

Material

8 cintes i alguns friends

Descens

Baixem amb compte seguint les marques vermelles fins al collet del Gat, i després anem tartera avall.

Cordada

Miquel Jordan i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar