La Cerdà-Vergés va ser oberta el 24/6/1966 per Joan Cerdà i Daniel Vergés. Es una via de només 4 llargs que s’utilitza sovint com entrada per les vies que comencen a la cornisa penjada del sector central del Calderer. El segon llarg original arriba a un punt on cal fer un petit ràpel; enlloc d’això s’acostuma a fer la variant directa oberta als anys 80 per Joan Martí i Josep Lalueza, que evita el ràpel i a més transcorre per un excel·lent diedre.
La Cerdà-Pokorski comença a la cornisa penjada (on hi ha el cable), va ser oberta el 17/5/1959 per Joan Cerdà i Heinz Pokorski, i consta de 6 llargs. En acabar, podríem anar avall a cercar els ràpels de la Pany, sortir amunt per la Pany fins al Collet de la Cova, o sortir pels darrers llargs de l’Anglada-Guillamón fins al cim del Calderer. Nosaltres hem fet aquesta darrera opció, que ens permet escalar la guapa xemeneia de l’Anglada-Guillamón.
En conjunt és una magnífica combinació de vies d’aventura al vessant nord del Pedraforca, amb una escalada del tot variada on trobarem plaques, diedres, bavareses i xemeneies. Això sí, la roca no sempre és tot lo bona que voldríem, hi ha trams de roca a controlar.
La primera ascensió hivernal de la Cerdà-Pokorski va tenir lloc el 28/1/1968 a càrrec d’Eduard Lluis i Antoni Céspedes.
Orientació
Nord
Aproximació
Un cop al Refugi Lluís Estasen (enllaç a Google Maps) no hem d’agafar el camí cap al Verdet, sinó el camí que hi ha a la seva esquerra, que puja cap a la cara nord. Seguint algunes marques/fites arribem a un collet amb una pintada blanca que indica Gat amunt i Estasen a la dreta. Anem a la dreta fins que veiem la Piràmide i llavors pugem canal amunt. Al darrer tram no hem d’anar per l’esquerra del tot (arribaríem a una mena de cova), és més fàcil sortejar les dificultats per la dreta i després tornar a l’esquerra.
Material
12 cintes, fissurers i friends fins al Camalot #3
Descens
Si hem arribat al Pollegó Superior, anem a l’enforcadura i baixem pel camí de la tartera. Si hem acabat al Collet de la Cova, desgrimpem amb compte seguint les marques vermelles fins al collet del Gat, i després anem tartera avall.
Cordada
Christian Ruiz, Ricard Montalà i Jordi Ceballos
Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.