Inici ViesBarcelonaBerguedàPedraforca Gran Diedre al Pedraforca

Gran Diedre al Pedraforca

per jordi.ceballos@gmail.com

El Gran Diedre al Pedraforca va ser obert l’any 1957 per Josep M. Anglada i Francesc Guillamón, membres del Club Muntanyenc Barcelonès (C.M.B). Per obrir la via van emprar 2 cordes de 30 m, 11 clavilles, escàrpies i estreps. La primera ascensió hivernal va tenir lloc el 29/1/1967 a càrrec de Joan Creixams, Enric Franch, Emili Gil i Emili Civis.

Es tracta d’una de les grans clàssiques del Pedraforca, una via evident, amb bona roca i diversos trams ben macos, en conjunt resulta un itinerari del tot recomanable i d’una dificultat assequible.

Hi ha cordades que entren per la Pany o per la Cerdà-Vergés, però en realitat la via té la seva pròpia entrada, que comença a la vertical de l’evident Gran Diedre, però al voltant d’uns 100 m més avall, on hi ha una placa de l’Unió Excursionista de Vic en record de Ramon Riera i Manel Alcubierre, que van morir l’any 1971 quan intentaven el Gran Diedre en hivernal (pel·lícula “Història d’una amistat” d’Estimball Films).

Orientació

Nord

Regulacions

La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació

Un cop al Refugi Lluís Estasen (enllaç a Google Maps) no hem d’agafar el camí cap al Verdet, sinó el camí que hi ha a la seva esquerra, que puja cap a la cara nord. Seguint algunes marques arribem a un collet amb una pintada blanca que indica Gat amunt i Estasen a la dreta. Anem amunt cap al Gat i quan estem al peu de via de la Pany, resseguim la paret cap a la dreta per un petit corriol penjat fins arribar a la placa en record d’Alcubierre i Riera, on comença la via.

Material

12 cintes, fissurers, 2 bagues i friends fins al Camalot #3

Descens

Hem baixat per la línia de ràpels de la Pany. Des de la darrera reunió fem un ràpel de gairebé 60 (es pot fraccionar). Una mica més avall fem 2 ràpels seguits (35 i 50), baixem caminant per la canal i finalment fem un darrer ràpel de 45, que ens deixa a l’inici de la Pany.

Cordada

David Codina, Jaume Planell i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar