Inici ViesBarcelonaBerguedàPedraforca La Grallera al Pedraforca

La Grallera al Pedraforca

per jordi.ceballos@gmail.com

La via de la Grallera va ser oberta el 4/6/1922 per Lluís Estasen, Domènech, Carles Feliu, Josep Puntes, Giménez i Joan Navarro, membres del CEC (Centre Excursionista de Catalunya). Aquesta via és 6 anys anterior a la coneguda via Estasen, que no va ser oberta fins al 1928.

Es una via ben interessant per conèixer altres racons del Pedraforca, així com visitar la curiosa Cova de les Gralles i el gran pla inclinat replet d’ortigues. Per cert, el nom de la cova és per motius obvis, ja que hi ha una bona colònia de gralles.

Respecte a l’escalada, els oberturistes expliquen el següent: 

“L’escalada, si bé no exempta en absolut d’emoció, no revestí però, les dificultats d’una via reputada fins ara d’inaccessible i llevat d’un tros realment difícil al començament de la canal, degut a que les roques llises, formant un xic de bauma, són mullades, i on és prudent utilitzar la corda, el restant de la muralla fins a la Grallera i d’allí a la bretxa occidental i cim no ofereix dificultats serioses a un muntanyenc experimentat. Aquest itinerari escurça d’una manera notable l’excursió al Pedraforca des del Gresolet i en donar-lo a conèixer, confiem en que serà prompte convertit en la ruta preferida d’ascensió a la més interessant muntanya del Pirineu Oriental”

La xemeneia inicial nosaltres també l’hem trobat ben mullada, així que millor no anar-hi després de pluges recents. Després d’aquest tram, es pot optar per plegar les cordes i assegurar-se només puntualment. De totes formes, nosaltres era el primer cop que hi passàvem i hem preferit anar encordats.

La via no ressegueix tota la Canal de la Grallera, ja que el tram més dret se’l van escaquejar per l’esquerra, aprofitant per anar a visitar la Cova de les Gralles. La via “Grallera 2002” sí que permet resseguir íntegrament tota la canal, però aquesta via no va ser oberta fins l’any 2002.

Altres dades interessants de la via:

  • 17/6/1934: Primer descens de la Grallera, a càrrec d’Estasen, Bofill, Broggi, Novellas, Plans i Rovira, del CEC.
  • 25-28/4/1943: Primera ascensió hivernal, per Jou i Gunther de la UEC

Orientació

Nord

Aproximació

Un cop al Refugi Lluís Estasen (enllaç a Google Maps) prenem el camí cap al Verdet i el seguim fins arribar a la Canal del Riambau. En aquest punt deixem el camí principal i pugem canal amunt, fins que hi ha un moment en que la canal es divideix en 2 (a l’esquerra segueix la Canal del Riambau i a la dreta comença la Canal de la Grallera). Pugem per la Canal de la Grallera, superem alguns ressalts, grimpem amb compte per unes lloses i arribem a sobre d’un gran bloc característic, on ens encordem per escalar la xemeneia.

Material

6 cintes, 2 bagues llargues i friends fins al Camalot #2

Descens

Acabem de pujar fins al Pollegó Superior i baixem pel camí de la tartera.

Cordada

Martí Puig i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar