Inici ViesBarcelonaBerguedàPedraforca Anglada-Robbins al Pedraforca

Anglada-Robbins al Pedraforca

per jordi.ceballos@gmail.com

L’Anglada-Robbins es troba al Pedraforca, i va ser oberta el 25/5/1966 per Josep M. Anglada i Royal Robbins. Inicialment anaven a repetir el Gran Diedre, però quan en Royal Robbins va veure la línia i es va assabentar que encara estava per obrir, es va capficar en anar-hi. Total, que van obrir la via sencera aquell mateix dia, i ho van fer amb el material que portaven per a repetir el Gran Diedre! 

La via havia estat començada per Joan Cerdà, Emili Civís i Joan Casas, però només havien obert el primer llarg i feia temps que havien deixat el projecte a mitges.

Al llarg de molts anys, l’Anglada-Robbins va ser considerada una via mítica, amb fama d’exposada i de les més dures de tot el Pedraforca. De fet, el primer llarg és amb diferència el més exigent i obligat, on hi ha un encastament salvatge en que no saps com posar-t’hi i la roca ofereix molt poca adherència. El tercer llarg, en canvi, també és molt dur en lliure, però hi ha fissura gairebé tota l’estona i resulta molt menys obligat.

La primera ascensió hivernal va tenir lloc del 24 al 27/12/1967 a càrrec de Manel Punsola i Ramon Barceló.

Orientació

Nord

Aproximació

Nosaltres hi hem accedit per la Cerdà-Vergés, quedant així una magnífica combinació. Després d’escalar la Cerdà-Vergés, arribem a la cornisa equipada amb un cable. Seguim aquest cable fins a la dreta del tot i arribem a l’inici de la via.

Material

14 cintes, fissurers i friends fins al Camalot #3 (repetint del 1 al 3). Per trampejar la primera tirada, diuen que va bé portar un Camalot #4 i #6 (no els dúiem)

Descens

Hem baixat per la línia de ràpels de la Pany. Al acabar l’Anglada-Robbins fem una tirada resseguint la paret cap a l’esquerra (en lleugera baixada) i arribem al primer ràpel de 25m. Just a continuació podem desgrimpar o opcionalment fer un segon ràpel (no està indicat al croquis). Una mica més avall fem 2 ràpels seguits (35+50), baixem un bon tros per la gran canal i finalment un darrer ràpel de 45m, que ens deixa a l’inici de la Pany.

Cordada

Edgar Tous i Jordi Ceballos

Enllaços

La Cordada Centenària


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar