Inici ViesAragóAltres zones d'Aragó Abraxas als Órganos de Montoro

Abraxas als Órganos de Montoro

per jordi.ceballos@gmail.com

Abraxas va ser oberta el 21/6/1987 per Armand Ballart, Fredi Parera i Josep E. Castellnou, i deu el seu nom al disc homònim de la banda americana de rock Santana, publicat al 1970 per Columbia Records. Aquesta és indiscutiblement la gran clàssica dels Órganos de Montoro, i probablement és la via més repetida de tot el Maestrat. Els oberturistes van tenir bon ull triant un lògic itinerari per accedir al magnífic diedre que s’intueix des de la carretera.

Els Órganos de Montoro es troben a la comarca del Maestrat i reben aquest nom per la curiosa forma de les agulles, que recorden a un gran orgue. El lloc és idíl·lic, s’hi respira una calma total i difícilment coincidirem amb altres cordades. 

El tram inicial de la via no té especial interès, però després es va redreçant fins arribar a l’espectacular diedre final, que per sí sol dóna sentit a la visita. La roca és escandalosament bona i adherent. Per cert, per accedir a les vies ens haurem de remullar per creuar el riu Guadalope, així que millor no anar-hi en ple hivern…

Orientació

Sud

Aproximació

La població més propera és Villarluengo, hem dormit a l’Hostal La Trucha, a 5 min de cotxe de Los Organos. La pista d’accés no té pèrdua (enllaç a Google Maps), és la que té una cadena per despistar, però s’aixeca tranquil·lament amb la mà, i aparquem a una esplanada al final de la pista.

Prenem el corriol que avança paral·lel al riu, caminem uns 5 min fins a l’alçada de la via i llavors travessem el riu per on ens sembli (et mulles sí o sí). Hem d’anar a cercar la vertical del característic diedre final de la Abraxas, i la via comença en unes grades que queden una mica més a l’esquerra. A la nostra dreta veurem una línia de parabolts que hem d’ignorar.

Material

14 cintes, fissurers grans i 2 jocs de friends fins al Camalot #3

Descens

Fem un ràpel de 15m cap al nord. Seguim fites en direcció oest (esquerra) uns 15 min, baixem per una canal encaixonada, després per una tartera i fem un ràpel de 60m des d’un arbre. Finalment, un ràpel de 10m des d’un arbre i creuem el riu.

Cordada

Josep Santasusana i Jordi Ceballos

Enllaços

Iñaki Miró


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar