Inici EscaladesAragó Abraxas als Organos de Montoro

Abraxas als Organos de Montoro

per admin

Los Organos de Montoro es troben a la comarca del Maestrazgo, a prop de Villarluengo i reben aquest nom per la curiosa forma de les agulles, que recorden a un gran orgue. El lloc és idíl·lic, s’hi respira una calma total i difícilment coincidirem amb altres cordades. La via Abraxas és la gran clàssica de la zona, va ser oberta l’any 1987 per l’Armand Ballart, Fredi Parera i Josep E. Castellnou, i van triar l’itinerari més lògic per anar a cercar al magnífic diedre que s’intueix des de la carretera.

El tram inicial de la via no té especial interès, però després es va redreçant fins arribar a l’espectacular diedre final, que per sí sol ja dóna sentit a la visita. La roca és escandalosament bona i adherent. Per cert, per accedir a les vies ens haurem de remullar per creuar el riu Guadalope, així que millor no anar-hi en ple hivern…

Orientació:  Sud

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació:  La població més propera és Villarluengo, hem dormit al Hostal La Trucha, a 5 min de cotxe de Los Organos. La pista d’accés no té pèrdua (enllaç a Google Maps), és la que té una cadena per despistar, però s’aixeca tranquilament amb la mà, i aparquem a una esplanada al final de la pista. Per arribar a les vies hem de prendre el corriol que va paral·lel al riu, caminem uns 5 min fins a l’alçada de la via i llavors travessem el riu per on ens sembli (et mulles sí o sí). Hem d’anar a cercar la vertical del característic diedre final de la Abraxas, i la via comença en unes grades que queden una mica més a l’esquerra. A la nostra dreta veurem una línia de parabolts que hem d’ignorar.

Material:  14 cintes, tascons grans i 2 jocs de friends fins al Cam #3

Descens:  Fem un ràpel de 15 m cap al nord. Anem seguint fites en direcció oest (esquerra) uns 15 min, baixem per una canal encaixonada, després per una tartera i fem un ràpel de 60 m des d’un arbre. Per últim, acabem fent un ràpel de 10 m des d’un altre arbre, creuem el riu i tornem al cotxe.

Cordada:  Josep Santasusana i Jordi Ceballos