Inici Escaladors Fredi Parera

Fredi Parera

per jordi.ceballos@gmail.com

Fredi Parera Avellaneda (Terrassa, 19/11/1957 – Terrassa, 27/01/2016)

Fredi Parera va ser un referent de l’escalada a Catalunya a la dècada dels 80, tant per l’obertura com repetició de vies d’alta dificultat. Era de la SAM (Secció d’Alta Muntanya) del Centre Excursionista de Terrassa, i tot un especialista en el delicat conglomerat de Sant Llorenç del Munt. Sovint escalava amb membres dels Pirates com Armand Ballart o Antonio G. Picazo, i va fer obertures molt destacables com per exemple la Zaratustra a Ordesa, de la qual en va fer també la primera repetició en solitari, necessitant només un bivac.

Entre les seves obertures, algunes són només petites variants d’altres vies, però també n’hi ha d’altres ben interessants, com per exemple la Circ Cric al Serrat del Moro, o la Sortida Directa del Diedre Audoubert. Per tant, per no fer diferències entre unes i altres, el llistat de les seves obertures inclou totes les variants que va obrir.

La seva vida va venir molt marcada per 2 grans accidents que va patir. El primer va ser al 1980 quan a l’aproximació de les Grandes Jorasses va caure al fons d’una esquerda de 25 metres de profunditat. Tot i estar 2 mesos en coma, 1 any després ja tornava a escalar, encara que amb certes seqüeles de l’accident.

El segon accident va ser l’any 2000, en aquest cas escalant en solitari a la sud del Pedraforca, i va estar 2 setmanes en coma. Finalment es va recuperar, però ja no va poder tornar a escalar. Pocs mesos després de l’accident, alguns companys li van dedicar dues vies:

  • Fredi Parera a la Talaieta d’en Barbé (Montserrat), per David Hita i Miquel Blanco (2000)
  • Fredi Parera al Turó dels Cabrits, per Armand Ballart i Ricard Darder (2001)

Com a conseqüència del segon accident, el Fredi va quedar afectat amb problemes de memòria, i ho explica ell mateix a l’entrevista que li van fer el 5/6/2007 al Matí de Catalunya Ràdio.

Les seves primeres ascensions són:

Enllaç Data DataHidden Via Roca Zona Oberturistes

Aprofito per agrair la col·laboració de l’Armand Ballart, Marcel Millanes, Ferran Hernández, Amadeu Pagès i Germans Masó. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Obrir el llistat d’escaladors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar