Inici EscaladesMontserratAgulles Ratafia + Normal a la Filigrana (Montserrat)

Ratafia + Normal a la Filigrana (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La primera ascensió a aquesta agulla va ser l’any 1943 per l’exigent via Original (obrir enllaç), i al seu temps va ser una ascensió força criticada perquè per protegir mínimament la jugada van posar un clau cimentat (que encara hi és). Posteriorment, l’any 1957 el Joan Cerdà i Jordi Riera van obrir la via Normal, que puja més a l’esquerra de l’Original, per un terreny molt més assequible.

Recentment la Ratafia ha estat restaurada, i és una via que acaba enllaçant amb la Normal, amb el que ja tenia la excusa perfecta per tornar-hi. En conjunt és una bona via, i que s’agraeix molt que estigui restaurada, ja que almenys les poques expansions que trobem estan en perfecte estat. La Ratafia té algun tram amb força distància entre assegurances, així que cal escalar relaxat i anar cercant el millor camí, per sort la roca és bona. La darrera tirada per la Normal és molt maca i infinitament més assequible que la Original, lo únic que cal vigilar és que la primera expansió queda força amunt, però tot i que el terreny és vertical, les preses són boníssimes.

Orientació:  Sud

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació:  Des de Can Maçana anem cap al Refugi Vicenç Barbé. Superat el pas de les Portelles, i quan ja només ens queda una petita pujada per arribar al refugi, hem de girar a l’esquerra i pujar una estona per la Canal del Cirerer. Hi ha un moment en que ens desviem una mica a la dreta i arribem al peu de via, que queda en un lloc força ombrívol abans de pujar per una canal estreta (mirar la foto per reconèixer el peu de via).

Material:  8 cintes, friends fins al Cam #0.75 i un merlet

Descens:  Un ràpel de 25 m pel vessant nord-est

Cordada:  Jose Bermudo i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

També et pot interessar