Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Heliogábalo a la Bessona Inferior (Montserrat)

Heliogábalo a la Bessona Inferior (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

Heliogábalo és el nom d’un emperador romà que va arribar al poder l’any 218 amb només 14 anys, i va ser assassinat 4 anys després. Heliogábalo va ser molt polèmic pels seus escàndols sexuals i celebració d’orgies massives on sovint apareixia vestit de dona. De fet, tot i que els avenços mèdics no li van fer possible, es volia canviar de sexe quirúrgicament, pel que sovint és considerat el primer transsexual de la història.

A part del curiós nom, la història de l’obertura d’aquesta via també és ben curiosa, ja que la intenció de Xavier Cullell i Vicenç Roig era repetir la via CES del 1955 (Andreu Sorolla i altres) pel llibre d’Agulles que estava preparant el Vicenç. El Xavier va escalar el primer llarg, però no va trobar cap rastre de la CES, ni tampoc va trobar la reunió, amb el que es va trobar amb un problema ja que no es veia amb cor de desfer el llarg. Veient la situació, mentre el Xavier esperava allà dalt, el Vicenç va córrer al refugi a agafar un spitador. Després d’una estona que es va fer eterna, el Vicenç li va passar l’spitador al Xavier, i així va poder equipar la primera reunió. Al segon llarg tampoc van veure cap rastre de la CES, i llavors el Xavier va equipar 2 passos de Ae per superar el desplom, i va tirar amunt com un coet.

De fet, en la nostra repetició tampoc hem trobat la línia d’expansions del segon llarg de la CES, així que segueix sent una incògnita. Per sortir de dubtes caldria despenjar-se per dalt i fer un estudi arqueològic d’aquell tram de paret, a veure si hi ha algun rastre de la CES…

Al primer llarg cal pujar fins al capdamunt d’un arbre molt prim, després fer un flanqueig en diagonal a esquerres (desequipat). El segon llarg comença amb 2 passos de Ae, i després hi ha un tram molt exigent, que la Silvia ha resolt amb 2 micro-merlets, seguit d’una sortida en lliure al voltant de 6b obligat.

Orientació

Nord-oest

Aproximació

Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i pugem direcció nord per la Canal de les Bessones. Passem pel costat de la Bessona Inferior, la voregem i pugem per la canal que hi ha al vessant nord, entre la Bessona Inferior i la Superior.

Material

8 cintes, friends fins al Camalot #1, tricams, cordinos per mini-merlets i ganxo opcional. Portàvem martell, però no hem pitonat.

Descens

Dos ràpels de 30 m, el primer fins al coll de les Bessones, i el segon des d’un arbre fins al terra.

Cordada

Mateu Maglia, Silvia i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar