Inici Escaladors Andreu Sorolla

Andreu Sorolla

per jordi.ceballos@gmail.com

Andreu Sorolla Gisbert (Sabadell, 1929 – Sabadell, 02/10/1990)

Andreu Sorolla era teixidor de professió, i va ser un dels escaladors catalans més destacats a la dècada dels 50. L’Andreu era membre del CES (Centre Excursionista de Sabadell), tot i que en ocasions escalava amb membres del TIM, que també eren de Sabadell. Era un escalador expert montserratí, i destacava per la seva força i agilitat.

Al llarg de la seva trajectòria va obrir un bon grapat de vies que es van considerar èpiques, i que avui en dia encara resten com a petites joies. En destaquem les següents:

  • TIM a la Paret de Sant Jeroni (1949): Una de les xemeneies més llargues de tot Montserrat, oberta en 9 jornades. Com a enginyós mecanisme de protecció van utilitzar el CRIC, que van dissenyar els mateixos TIM. Era una mena de gat de cotxe que pesava un munt (al voltant d’uns 3-4 kg), i que va resultar molt útil per obrir aquesta magnífica xemeneia.
  • Sabadell a Patriarques (1952): Espectacular i poc repetida via, que van obrir després de 7 intensos dies de feina. Sovint és erròniament anomenada com a via TIM, però el nom correcte és Sabadell.
  • Lluis Creus a Diables (1955): Primera via a Diables, una paret que sempre s’havia considerat inexpugnable. Un itinerari magnífic, obert en 13 jornades de feina. Sovint és erròniament anomenada via TIM, però el nom correcte és Lluis Creus, en honor al qui era President del CES.
  • Aresta Brucs al Dit (1955): Una de les arestes Brucs més representatives, una via exposada que requereix d’una depurada tècnica montserratina.
  • CES al Turó de les Nou Cabres (1959): Una de les grans vies de Sant Llorenç, molt exigent per la fragilitat de la roca i el seu poc equipament, tot un repte fins i tot per a les cordades més experimentades.

Les seves primeres ascensions són les següents:

Enllaç Data DataHidden Via Roca Zona Oberturistes

Aprofito per agrair la col·laboració de Xavier Sorolla, Coco Samper, Juan Wenceslao, Manuel Fuertes, Carles Olivella, Jaume Planell, Eduardo Navarro i Germans Masó. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Obrir el llistat d’escaladors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar