Inici EscaladesMontserratAgulles CES a la Bessona Superior (Montserrat)

CES a la Bessona Superior (Montserrat)

per admin

Així com la normal de la Bessona Superior (obrir enllaç) és una petita joia injustament oblidada, a la CES d’aquesta mateixa agulla li passa exactament el mateix, són d’aquelles vietes molt guapes que amb el pas dels anys han quedat en l’oblit, i pràcticament no es repeteixen avui en dia. De fet, una boníssima combinació seria fer aquestes 2 vies seguides, ja que comencen al mateix punt.

La primera via de la Bessona Superior va ser la Normal (del 1943) i la segona la CES (del 1955). La CES, també anomenada Sabadell, va ser oberta per 4 escaladors de Sabadell: Andreu Sorolla (obrir enllaç), Jorge Lladó, Josep Vilana i Francesc Pérez, aprofitant l’evident fissura que ratlla horitzontalment la Bessona Superior, i que podem veure perfectament des del Refugi.

La via té un característic i espectacular flanqueig d’uns 25 metres. En aquest flanqueig hi trobem 1 pont de roca, 2 pitons i una savina, i és recomanable dur almenys un parell de pitons per protegir, ja que els friends costa que quedin bé. Originalment aquesta tirada la van marcar de A1, però surt bé en lliure (V/V+ força mantingut). Antigament feien reunió pitonant al final de la fissura, però ara és més fàcil desgrimpar uns metres i anar a cercar la reunió de l’Aresta Brucs.

Orientació:  Est

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació:  Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé, on prenem un corriol direcció nord. Passem pel costat de la Bessona Inferior, la voregem i la via comença en una canal que hi ha al vessant nord entre la Bessona Inferior i la Superior. Un cop allà, en primer lloc cal fer una grimpada fins al coll entre les dues bessones, després una petita xemeneia en X i un canvi de paret, que ens permeten accedir al frontó del vessant est de la Bessona Superior.

Material:  10 cintes, friends fins al Cam #1, tricams, 2 bagues i 3 pitons variats

Descens:  Dos ràpels de 30 m, el primer des d’una reunió de parabolts al cim, i el segon des d’un arbre

Cordada:  Mateu Maglia, Silvia i Jordi Ceballos

També et pot interessar