La via Lluís Creus va ser la primera via oberta a la Paret de Diables, concretament el 13/11/1955 després de 13 intenses jornades de feina. Sovint la via és erròniament anomenada TIM, i és que els oberturistes no eren pas del TIM, sinó del CES (Centre Excursionista de Sabadell). Els oberturistes van ser Andreu Sorolla, Miquel López, Tino Izquierdo, Andreu Minguell i Josep Lladó, amb la col·laboració de Jordi Lladó i Juan Gassó.
Lluís Creus March (1902-1978) va ser President del CES al llarg de gairebé 25 anys. En Lluís era molt apreciat al CES, i li van dedicar el nom d’aquesta magnífica via.
Es una via difícil de recomanar, ja que per una banda té algunes tirades brutals, però per altra banda és molt salvatge i pot no agradar a tothom. Fa uns anys les pitonisses del tram d’Ae de la cova estaven molt precàries i era la tirada que feia més por, però la via va ser restaurada al 2007 i ara totes les expansions estan en perfecte estat.
Donem una breu descripció de les diferents tirades:
- Tirada 1 (55m): Hi ha 2 línies de cordes fixes, agafem la de la dreta (pel mig de la canal).
- Tirada 2 (20m) V: Ignorem la corda fixa que va a l’esquerra, i tirem canal amunt. Superem una curta xemeneia, i un tram exposat herbós. Reunió en 2 savines just al peu de la placa.
- Tirada 3 (30m) V/A0: Tram de placa finet, i resseguim fissura amb alguns pitons.
- Tirada 4 (50m) V+: Diedre força selvàtic, i darrer tram de roca dolenta. Reunió dins la cova, un racó preciós.
- Tirada 5 (20m) Ae IV+: Superem la cova en una tirada aèria i espectacular. Un cop finalitza el tram d’Ae, pugem uns 5 metres en lliure fàcil fins a la reunió, on hi ha 1 bolt i 2 pitons.
- Tirada 6 (40m) 6a: Diedre dret i selvàtic. La reunió del nínxol l’hem ignorat, i hem fet reunió uns 15 metres abans d’arribar a la xemeneia horitzontal. A la reunió hi ha 2 espàrrecs de bolt (un d’ells amb xapa recuperable) i 1 pitó.
- Tirada 7 (35m) 6a: Continuem 15 metres de diedre/xemeneia vertical, i arribem al parabolt on es pot fer reunió, però prosseguim. La xemeneia horitzontal és un espectacle de tirada, i es pot fer tot bé en lliure. Després de la savina venen uns 5 metres verticals que tampoc els regalen, i arribem a la reunió de la tirolina de l’Arco Iris.
- Tirada 8 (20m) V: Tram força selvàtic (per variar), que ens porta al cim. Reunió en un arbre.
Orientació
Est
Aproximació
Des de Santa Cecília (enllaç a Google Maps) prenem el GR direcció al Monestir. Quan arribem a l’alçada de la Paret de Diables, passem de llarg un primer corriol que puja en direcció a la paret i pugem pel segon. Un cop a la base de la paret, la resseguim a l’esquerra, passem per l’inici de la Sánchez-Martínez i uns metres a l’esquerra comença la Lluís Creus.
Material
20 cintes, 7 bagues, fissurers, tricams, friends fins al Camalot #3 i estreps. Opcionalment unes petites tisores de podar.
Descens
Un cop dalt del cim de Diables, anem al seu extrem sud, fem un parell de petites desgrimpades i prenem el corriol de baixada.
Cordada
Mateu Maglia i Jordi Ceballos
Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.