Inici ViesBarcelonaMontserratSant Jeroni Flipp Matinal a la Paret de Diables (Montserrat)

Flipp Matinal a la Paret de Diables (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

Oberta el 22/4/1979 per Joan Carles Griso i Lluís Hortalà, i parcialment restaurada amb bolts al 2024. És un itinerari vertical, molt lògic, bona roca en general i que ens ha sorprès molt positivament. La via consta de dues parts diferenciades: la primera part és més entretinguda (amb trams d’artificial) però la segona és tot en lliure! En conjunt ens ha semblat una via imprescindible per tots els amants del vessant nord, d’aquelles on no regalen cap llarg i acabes amb una gran sensació d’haver escalat a base de bé!

Hi ha cordades que entren per la Diagonal del Vertigen perquè la placa està més equipada, però en realitat la Flipp comença al mateix punt que la GAM, i quan la GAM marxa a l’esquerra, la Flipp flanqueja un parell de metres a la dreta i tira amunt. Aquest primer llarg ja et col·loca a lloc! Nosaltres hem fet la primera reunió uns 5 metres per sota de la R1 oficial, a una plataforma molt còmoda on hi ha un bolt, 1 pitó i es pot reforçar sense problema.

El segon llarg és clarament el més exigent, sobretot l’arribada a la R2, es deu poder trampejar amb un pas de ganxo o una Panic, però no en portàvem. El tercer llarg és tot Ae amb alguns passos llargs, però sense més problema. I d’aquí en endavant és on comença la festa, amb tot un seguit de diedres fabulosos i ambient de parapent! Per cert, la via sencera s’ha escalat en lliure (7b) i el grau obligat ens ha semblat 6a/A1.

Orientació

Est

Aproximació

Des de Santa Cecília (enllaç a Google Maps) prenem el GR direcció al Monestir. Quan arribem a l’alçada de la Paret de Diables, passem de llarg un primer corriol que puja en direcció a la paret i pugem pel segon. El peu de via és comú amb la GAM de Diables.

Material

22 cintes, 5 xapes recuperables, tascons, 2 bagues, friends fins al Camalot #3 i estreps. Opcionalment un Camalot #4, repetir els Totems lila/verd (0.5-0.75) i un ganxo. Un parell de reunions són molt penjades, pot anar bé una guíndola.

Descens

Un cop finalitzada pròpiament la via, encara hem d’arribar fins al cim de la Paret de Diables. Quan estem a dalt, anem al seu extrem sud, fem un parell de petites desgrimpades i prenem el corriol de baixada.

Cordada

Ricard Montalà i Jordi Ceballos

Enllaços

Romàntic guerrer


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar