Inici ViesBarcelonaMontserratAgulles Navarro a la Cadireta (Montserrat)

Navarro a la Cadireta (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La primera ascensió a la Cadireta va ser amb l’ajuda d’un llarg tronc que feia de pont amb la Foradada, a càrrec de Joan Panyella i Enric Torres del CADE el 27/6/1942. La segona ascensió va ser el 28/10/1945 per Josep Ferrer, Josep Barberà i Francesc Farrés, que van obrir una via d’artificial amb pitonisses de fissura des del collet (actualment encara podem veure algunes d’aquestes pitonisses quan rapelem des del cim). I la tercera ascensió absoluta va ser el 9/2/1947 per Emili Navarro, Antoni Barella i Antoni Vilanova, que van obrir una agosarada via que puja a la Cadireta completament en lliure, i que a la seva època es va considerar una de les vies més difícils i compromeses de tot Montserrat.

Al novembre de 1946 van fer un primer intent però quan ja havien superat les principals dificultats, l’Antoni Barella va patir un espectacular pèndol que el va portar gairebé fins al sostre de la Cadireta i van haver d’abandonar. Uns mesos més tard, el 9/2/1947 van tornar-hi i van aconseguir fer cim. Tal com explica l’Antonio G. Picazo, aquesta escalada va suposar “un dels més emocionants viatges sense retorn en la història de l’escalada montserratina”, i és que la decisió amb que l’Emili Navarro va afrontar la placa de V+/6a va ser èpica. Per l’escalada van utilitzar cordes de cànem, 4 escàrpies, 4 pitonisses i 6 mosquetons.

Tot i que la via es va obrir sense expansions, va haver uns anys en que s’havien equipat un parell de reunions amb burins. Actualment la via s’ha restaurat i aquestes reunions no hi són, en tota la via únicament hi ha 2 pitons i 1 pont de roca. Es tracta d’una via exigent, amb diversos pèndols potencials i amb trams de roca a controlar.

Orientació

Nord

Aproximació

Des de Can Maçana prenem el GR cap al Monestir i pugem a la Foradada. La travessem i l’anem resseguint cap a l’esquerra fins arribar a una instal·lació de ràpel. Fem un ràpel d’uns 20 metres fins al collet, on comença la via.

Material

10 cintes, friends fins al Camalot #1 (repetint del 0.4 al 0.75), tricams. Opcionalment 1 universal mitjà i una falca

Descens

Un primer ràpel de 30 m fins al coll, i un segon de 50 m fins al terra.

Cordada

Mateu Maglia i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar