Inici ViesBarcelonaMontserratSant SalvadorSant Benet Canaletes a la Panxa del Bisbe (Montserrat)

Canaletes a la Panxa del Bisbe (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Canaletes a la Panxa del Bisbe originalment es va batejar com via Oest a l’Antipàtica (així és com anomenaven a la Panxa del Bisbe) i va ser oberta el 29/8/1948 per Josep Maria Balcells (UEC), Jaume Pla (CADE) i Xavier Sirera (CADE) després de 5 hores d’escalada. A l’època va ser un èxit força celebrat, ja que anteriorment ja hi havia hagut diversos intents infructuosos de superar aquesta paret a càrrec d’altres cordades (un dels intents previs havia acabat en accident).

Algunes fonts anomenen aquesta via com “Variant Canaletes”, però llegint la piada original de 1948 queda clar que es tracta d’un error històric ja que la Canaletes no és pas cap variant, sinó que va ser la primera en conquerir la paret sud de la Panxa del Bisbe. En canvi, la via “Per Davant” sí que és una variant oberta posteriorment (potser a càrrec d’Albert Mompart), que segueix el recorregut de la primera tirada de la Canaletes i després se’n va la dreta.

La primera tirada és clarament la més exigent, i actualment es troba equipada amb parabolts, ja que l’any 2021 van restaurar la via “Per Davant” i aquesta primera tirada és comuna amb la Canaletes. La segona tirada és curta, i a la tercera és on hi ha  les famoses canaletes. En conjunt ens ha semblat una preciosa via històrica, amb roca excel·lent i del tot recomanable.

Orientació

Sud-oest

Aproximació

Al Monestir prenem les Escales dels Pobres fins al Pla de Santa Anna. Prenem el trencall de la dreta i el camí passa a tocar de la Panxa del Bisbe. La via comença al vessant sud-oest i és fàcil d’identificar pel característic merlet que hi ha a uns 10 metres de terra.

Material

8 cintes i friends fins al Camalot #0.5

Descens

Un ràpel de 30 m cap al nord. Baixem per la canal oest i de seguida estem de nou al camí de les escales.

Cordada

David Codina i Jordi Ceballos

Enllaços

El Col·leccionista de Vies
Article dels Germans Masó a la revista Excursionisme (UEC)


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar