Inici ViesBarcelonaMontserratMagdalenesGorros Albert-Busquets o GESAM a la Magdalena Inferior (Montserrat)

Albert-Busquets o GESAM a la Magdalena Inferior (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La història d’aquesta via és ben curiosa, ja que va ser publicada al 1969 com una obertura de Josep Piera i Francesc Burgos del GESAM, però al 1971 a la revista Cordada va aparèixer una nota comunicant que la cordada Albert-Planas-Busquets del GAM ja havia obert aquesta via sobre el 1966-67 i que fins i tot havia rebut diverses repeticions. El misteri és que els membres del GESAM afirmaven no haver trobat cap equipament en tota la via (ni a les reunions), així que algo no quadrava.

Als butlletins del GAM no hem trobat cap referència a l’obertura d’Albert-Planas-Busquets, així que sembla que en el seu moment no la van divulgar i per tant no tenim cap informació per saber exactament per on van passar ni on van fer les reunions. De totes formes, el pany de paret ofereix una línia molt evident, així que també és difícil que ambdues cordades seguissin recorreguts gaire diferents…

Després de comentar-ho amb en Manel Fuertes i donar-hi unes quantes voltes, penso que probablement els del GAM van obrir la via sense posar cap burí, ja que la roca i el recorregut ho permeten. En aquest cas, podrien perfectament haver fet un primer llarg fins a l’actual R2 (on es pot pitonar), un segon llarg fins a la còmoda gran balma del darrer llarg i després un darrer llarg fins al cim. Si fos així, és normal que els del GESAM no trobessin cap equipament en tot el recorregut, ja que no hi havia res, i lògicament van pensar que estaven obrint via. La cordada del GESAM només van posar burins a les actuals R1 i R3, ja que a l’actual R2 només hi van posar un pitó i van seguir amunt.

Actualment al llarg de la via hi trobem algunes expansions afegides però per sort són molt poques, de manera que la via manté bona part del seu esperit original. La roca és excel·lent i el recorregut no deixa lloc a dubtes, és molt evident de seguir.

Orientació

Est

Aproximació

Des del Monestir prenem les Escales dels Pobres fins a la Plaça de Santa Anna, on prenem el corriol de l’esquerra, que puja força directe fins al Camí de Sant Joan. Quan arribem a l’alçada de la Magdalena Inferior, prenem el camí cap a les escales de Jacob i pugem les escales. La via comença a mig camí entre on acaben les escales i una característica fissura vertical. Hi ha un químic a peu de via i la primera expansió està a uns 10m d’alçada.

Material

4 cintes i 2 bagues per a merlets. Opcionalment friends fins al Totem lila (#0.5)

Descens

Un ràpel de 35 m cap al vessant sud.

Cordada

Pep Mayolas i Jordi Ceballos

Enllaços

Manel & Ita


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar