Inici ViesBarcelonaMontserratSant Jeroni Normal al Gegant Encantat (Montserrat)

Normal al Gegant Encantat (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Normal al Gegant Encantat va ser oberta el 27/04/1941 per Jordi Panyella “Pany”, Jordi Ferrera i Raimon Estrems. Es una escalada històrica molt recomanable, que recentment ha estat restaurada amb l’autorització del Patronat. Copio a continuació l’explicació de la restauració que ha comunicat el David Hita:

Darrerament hem realitzat la restauració de la via Normal del Gegant Encantat, demanant prèviament el corresponent permís al Patronat. La motivació d’aquesta restauració ha sigut recuperar un itinerari històric de la mala pràctica dels escaladors al llarg del temps, afegint expansions on mai n’hi havia hagut cap. M’agradaria recordar que els primers ascensionistes no deixaren absolutament res a la via, ni tant sols a les reunions. La nostra intenció no ha sigut en cap moment convertir aquest itinerari en una ruta elitista, de fet, ara trobem cinc claus i un parell de ponts de roca on abans no hi havia res. L’objectiu principal ha sigut retornar l’ànima a un esplèndid recorregut, per a que tothom que vulgui pugui gaudir-lo en el seu estat més autèntic i pur. L’escalada comporta una assumpció de riscos i superació personal que no s’haurien de domesticar a cop d’expansió.

La restauració està pensada per a no haver de clavar i així no malmetre més la roca; amb un joc de Totems i un Tricam blanc per al darrer llarg en tindrem prou. En realitat, l’itinerari ha quedat bastant similar a com estava abans. La primera tirada tenia un burí i ara s’ha de posar un Totem blau al costat mateix. La segona tirada està igual. La tercera tirada tenia un parell de burins, un al costat de la reunió i un segon uns metres més amunt. Ara es pot col·locar un Tricam blanc molt bo als pocs metres de sortir i d’aquí s’ha de tirar fins al cim. Es tracta de terreny senzill però, com a moltes altres rutes montserratines, millor no caure.

Les reunions estan semiequipades i es poden reforçar sense problemes. La instal·lació de ràpel també ha quedat renovada amb dos parabolts i argolles, tot inoxidable. Es baixa en un sol ràpel en direcció al peu de la via Normal (no davallar recte per la cara est). Existia un segon ràpel a la part baixa de l’aresta nord que també ha sigut retirat. Cal portar doble corda.

Hem aprofitat per a restaurar també la variant directa per l’aresta nord. Aquesta ha sigut, de fa molts anys, la manera més senzilla per assolir el Gegant Encantat. Ara està tota amb parabolts inoxidables, portar una baga (opcional) per a llaçar un merlet a la sortida de l’Ae.

També hem retirat els burins de l’Aresta Brucs. Aquesta via va ser restaurada fa anys amb parabolts inoxidables però en aquell moment no es van treure els burins vells.

La nostra intenció es anar recuperant mes itineraris que han sigut adulterats al llarg dels anys. La història present i futura de l’escalada a Montserrat passa pel respecte a tots aquells que ens han precedit i la conservació, sense alterar el seu tarannà, del patrimoni deixat amb les seves rutes.

Orientació

Comença Nord i acaba Sud

Aproximació

Des del Monestir prenem les Escales dels Pobres i pugem direcció al cim de Sant Jeroni. Poc abans del cim arribem a un mirador des d’on veiem el Gegant Encantat. Quan estem a l’alçada del Gegant trobem una canal que hi baixa directe.

Material

8 cintes, tricams i friends fins al Camalot #2

Descens

Un únic ràpel llarg pel vessant nord

Cordada

Núria Garcia i Jordi Ceballos

Enllaços

Desventuras y Milagros


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar