Inici ViesBarcelonaBerguedàPedraforca Canal del Riambau (Pedraforca)

Canal del Riambau (Pedraforca)

per jordi.ceballos@gmail.com

La Canal del Riambau va ser oberta el 2/6/1949 per Emili Navarro, Josep Estorach i Francesc Estorach. I la primera ascensió hivernal va tenir lloc el 28/1/1968 a càrrec d’Emili Civís i Genís Roca. De fet, actualment és una via que s’escala principalment a l’hivern, tot i que a l’estiu també és una escalada interessant per conèixer les entranyes del Pedraforca.

Compte amb infravalorar la via, ja que segons algunes ressenyes pot semblar que es tracta d’una grimpada amb algun ressalt puntual, on només calen uns fissurers, i això s’ajusta poc a la realitat. Es una via molt poc equipada, amb roca a controlar i amb alguns trams ben drets i guapos, destacant sobretot els llargs d’abans i després de la Cova del Riambau.

Si hi ha alguna cordada a les vies de La Grallera, millor que canviem d’objectiu, ja que serem el blanc de totes les pedres que puguin tirar. Nosaltres hem tingut la mala sort de pillar al davant una cordada fent la via Magda i ens han apedregat de mala manera, per sort tot va quedar en algun que altre blau, però hem sortit il·lesos de miracle!

Hem fet els següents llargs:

  • L1 35m IV: Superem uns ressalts. Reunió de 1 pitó
  • L2 55m IV: Superem uns ressalts. Reunió a equipar
  • L3 80m II: Esquivem una gran gelera per la dreta. Reunió al cos
  • L4 30m IV: Superem uns ressalts. Reunió de 1 pont de roca
  • L5 20m V: Superem una balma on hi ha una mini cova. Reunió a 1 pont de roca
  • L6 30m IV: Arribem a la bonica Cova del Riambau. Reunió a equipar
  • L7 35m V / A1: Llarg exigent per sortir de la cova, amb un tram de A0 de pitons, i un pas de A1. Reunió de 1 spit
  • L8 40m IV: Superem uns ressalts. Reunió de 2 pitons
  • L9 30m IV+: Diedre força dret a equipar. Reunió de 1 pitó
  • L10 30m II: Tram pràcticament caminant fins arribar al peu d’una canal d’aspecte horrible. Reunió a equipar
  • L11 40m V: Llarg mantingut i amb roca molt més sòlida del que semblava, trobem alguns pitons a les plaques de l’esquerra. Reunió a equipar
  • L12 45m II: Tram pràcticament caminant fins al cim. Reunió al cos

Orientació

Nord

Aproximació

Des del Refugi Lluís Estasen (enllaç a Google Maps) deixem a mà dreta el camí cap al Verdet, i prenem el camí que s’endinsa cap a la cara nord. Seguint algunes marques arribem a un collet amb una pintada blanca que indica Gat amunt i Estasen a la dreta. Anem a la dreta, passem un parell de canals i de seguida arribem al diedre polit de IV que cal superar. Després seguim caminant, passem per l’esquerra del Dit del Riambau i arribem a l’esperó on comença l’Estasen. Seguim uns metres més a la dreta i arribem a l’evident Canal del Riambau.

Material

11 cintes, friends fins al Camalot #3, algun fissurer, 2 bagues llargues i estreps. Opcionalment 2 universals curts per si peta algun dels pitons del tram d’artificial a la sortida de la Cova.

Descens

Seguim la carena cap a la dreta fins enllaçar amb el camí normal de descens del Pollegó Superior. Baixem per la tartera.

Cordada

Miquel Jordan i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar