Inici ViesBarcelonaMontserratSant SalvadorSant Benet GESAM a la Panxa del Bisbe (Montserrat)

GESAM a la Panxa del Bisbe (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La GESAM a la Panxa del Bisbe va ser oberta el 16/10/1966 per Francesc Burgos “Kiku”, Josep Piera “Kelo” i Valentí Ferrer “Tinet”, i la van batejar amb aquest nom perquè tots 3 eren membres de la secció GESAM del Centre Excursionista de Terrassa. Pel pany central de la Panxa del Bisbe hi havia la preciosa via Badalona (oberta al 1965), però el Francesc Burgos “Kiku” es va capficar amb obrir una via directíssima evitant els flanquejos de la Badalona, i a més fer-ho foradant la roca lo menys possible.

Tal com era habitual en aquells anys, l’escalada la van efectuar amb bota rígida i la van enllestir en només 2 jornades de feina, aconseguint el seu objectiu de traçar un itinerari pràcticament recte pel bell mig de la Panxa del Bisbe i emprant un equipament mínim (2 pitonisses de burí, 4 tacs de fusta i un pitó U). El primer dia, en Francesc Burgos “Kiku” i Valentí Ferrer “Tinet” van aconseguir obrir l’exigent primer llarg. I a la segona jornada en Josep Piera “Kelo” es va encarregar d’obrir el segon llarg també pel dret i pràcticament a pèl. D’allà en amunt les dificultats afluixen de seguida.

En Kiku i Kelo formaven una cordada amb un gran nivell, i van obrir diverses vies de sisè grau que eren temudes per la seva exposició. A part d’aquesta GESAM a la Panxa del Bisbe, altres recorreguts seus que hem escalat són la també mítica GESAM a la Bessona Inferior o l’elegant GESAM a la Punxa.

Actualment, al primer llarg (15 m) de la GESAM a la Panxa del Bisbe hi trobem 4 bolts amb una dificultat obligada al voltant de 6a+. Al segon llarg (35 m) només hi ha 1 bolt, 1 burí i 1 merlet ja llaçat. I al tercer llarg només un parell de merlets llaçats. Pel que fa a l’exposició, la roca és excel·lent en tot moment, però no ofereix gaire opcions per l’autoprotecció, només algun friend molt puntual i diversos merlets.

Orientació

Sud

Aproximació

Des del Monestir prenem les Escales dels Pobres fins al Pla de Santa Anna. Prenem el trencall de la dreta fins arribar a la Panxa del Bisbe. La via es troba uns 15-20 metres a la dreta de la Canaletes i comença a un replà literalment a tocar del camí principal. Si ens separem una mica del camí per agafar perspectiva, de seguida veurem la característica balma de la primera reunió (veure foto).

Material

8 cintes, 3 bagues per a merlets i friends fins al Camalot #0.75

Descens

Un ràpel de 30 m cap al nord. Baixem per la canal oest i de seguida estem de nou al camí de les escales.

Cordada

David Cabañas i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar