Inici EscaladesMontserratSant Salvador Puigmal al Cavall Bernat (Montserrat)

Puigmal al Cavall Bernat (Montserrat)

per admin

La Puigmal va ser oberta l’any 1954 per Jordi Alvarez, Jordi Ayats i Miquel Navarro, membres del Club Esquí Puigmal. Es una via històrica a Montserrat perquè aquesta línia la van intentar obrir diversos grups d’escaladors, però sempre defallien i s’havia arribat a considerar una escalada impossible. Però gràcies a 71 pitonisses d’expansió dissenyades per Jordi Alvarez, van aconseguir superar les principals dificultats i acabar la via amb èxit.

Tal com narraven al 1954: “Con esta escalada ha quedado demostrado la total posibilidad de emprender, con seguridad total de éxito, cualquier ascensión en roca, no solamente venciendo la ley de la gravedad, sino escogiendo a voluntad la linea de ascensión sin presuponer en rugosidades ni grietas”.

Al 2006 la via va ser restaurada per David Tarragó i Manel Grau, el que va causar força polèmica perquè van retirar totes aquestes antigues pitonisses d’expansió (hagués estat bé deixar alguna de record), i la via va quedar més exigent que com estava anteriorment. Actualment la via s’ha d’autoprotegir a les 4 primeres tirades, que estan pràcticament netes, però es deixen protegir molt bé.

Orientació:  Nord-est

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada.

Aproximació:  Des de Santa Cecília (enllaç a Google Maps) prenem el GR direcció al Monestir. A la estona passarem a l’alçada del Cavall Bernat, i de seguida prenem un trencall a la dreta per on puja la Canal del Cavall. La pugem un tros, i després la abandonem per accedir a peu de via.

Material:  18 cintes, 2 bagues, friends fins al Cam #5 (amb el #0.75 repetit), tascons, tricams i inventillo per escanyar un cap de burí. El Camalot del #5 no és necessari, però sí que és molt útil a la quarta tirada

Descens:  Dos ràpels per la via normal, el primer de 20 m fins a sobre de la berruga, i el segon d’uns 50 m fins al terra. Baixem caminant per la Canal del Cavall i tornem al cotxe.

Cordada:  Josep Santasusana, Jordi Ceballos

També et pot interessar