Inici EscaladesLa NogueraVilanova de Meià Diedre Blau a la Roca Alta (Vilanova de Meià)

Diedre Blau a la Roca Alta (Vilanova de Meià)

per admin

El Diedre Blau es troba a la Roca Alta i va ser obert el 11/09/1985 per Joan Carles Serrano, Juli Périz i Joan Asín. Es tracta d’una via d’aventura molt poc equipada, que va a la cerca d’un característic diedre blavós que dóna nom a la via. Ara fa uns dies vaig tenir el plaer d’acompanyar al Joan Asín a restaurar la via, ja que després de 35 anys (que es diu aviat!) no hi havia tornat i la via es mereixia un rentat de cara.

El Diedre Blau és l’itinerari pioner d’aquest sector, però degut al seu escàs equipament no ha estat mai una via molt coneguda. Es curiós el contrast amb les vies Pornostar (obrir enllaç) del 1993 i “El Lucero del Alba” del 2015, que es troben just a la seva esquerra i dreta respectivament, i en canvi són de les vies més equipades i alhora concorregudes de la Roca Alta. Però bé, gràcies a la discreció del Diedre Blau, 35 anys després encara gaudeix d’una roca amb una adherència increïble, res a veure amb lo desgastades que estan moltes de les clàssiques de Vilanova.

Les expansions originals no les hem canviat però és que no feia falta, els pocs burins de la via estan en perfecte estat. Alguns trams de la via resultaven perdedors, un tema que el Joan ha sol·lucionat deixant un parell de pitons en llocs clau, i ara alguns cordinos blaus també ajuden a marcar el camí a seguir. Per últim, al llarg del recorregut hi havia diversos blocs a punt de caure que hem aprofitat per tirar avall, amb el que podríem dir que la via ha quedat “bocatto di cardinale”.

Orientació:  Sud

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada, s’hi pot anar tot l’any.

Aproximació:  Des de Vilanova de Meià seguim la carretera amunt uns 3 km i prenem una pista a l’esquerra (senyal que indica Ermita de Meià). Anem tirant una estona, deixant enrere alguns trencalls i quan comencem a estar a prop de la Roca Alta, prenem una pista a la dreta i aparquem a la esplanada que hi ha a N 42º 00.999′ E 1º 00.541′ (enllaç a Google Maps). Seguim a peu per la pista, i de seguida un corriol evident s’enfila fins a l’inici del Diedre Farreny. Un cop allà anem resseguint la base de la paret fins arribar a l’inici de la via, que és fàcil de reconèixer pels característics sostres que hi ha a la seva esquerra. Una altra opció seria deixar al cotxe a l’aparcament de la Camel, travessar la Roca dels Arcs de punta a punta i pujar per una canal fins arribar a la Roca Alta, m’ha semblat que es triga pràcticament el mateix.

Material:  12 cintes, friends fins al Cam #3 (repetint fins al 0.75), un ganxo, 2 bagues, estreps. Opcionalment pot ser útil 1 universal curt.

Descens:  Anar en direcció est i després un corriol ens porta de nou al peu de via.

Cordada:  Joan Asín, Jordi Ceballos

També et pot interessar