Inici EscaladesMontserratMagdalenes Privilegi per la Sortida Directa del Fredi (Montserrat)

Privilegi per la Sortida Directa del Fredi (Montserrat)

per admin

La via Privilegi es troba al Serrat dels Monjos, va ser oberta al 1992 pel Koki Gassiot i Sergi Parcerisas, i aquell mateix any el gran Fredi Parera en solitari va obrir la Sortida Directa, que ataca el sostre de la manera més arrogant possible, és a dir, ben bé pel dret! L’any passat amb el Carles vam fer la Privilegi (obrir enllaç) i, si la sortida original ja ens va agradar, ens vam quedar al·lucinats amb la sortida directa, que ressegueix un tram de sostre ben bé el doble de llarg. Des d’aleshores ens voltava pel cap d’anar-hi, però veient la ressenya i sabent que l’havia obert el Fredi, la veritat que no ho acabàvem de veure clar i ho anàvem demorant…

El Fredi va graduar el sostre d’A3+, que encara ho veiem factible, però el tram de V+ desequipat és el que em feia més respecte, ja que si el Fredi va decidir fer un cop de gas podia resultar un tram terrorífic… Després de preguntar a alguns coneguts, no vam aconseguir referències de ningú que l’hagués repetit, però almenys vam trobar la ressenya original del Fredi amb exactament el material que va utilitzar, que sempre dóna una mica de moral.

Bé, després d’un any hem anat madurant el tema, estem mentalitzats i sobretot il·lusionats per intentar el que per nosaltres ha estat un petit repte, d’aquells que et treuen de la zona de confort i no pots parar de donar-hi voltes perquè t’atreuen i acollonen per parts iguals… Vinga, ha arribat el dia, som-hi!

Hem començat per l’entrada directa i així variar una mica respecte a l’any passat. Val a dir que és igual d’exigent que l’entrada original, i la roca també és escamosa, així que no sabria dir quina de les 2 entrades és més recomanable, en tot cas és el peatge a pagar per poder gaudir d’aquesta via. Després venen la resta de tirades de la Privilegi, que ja coneixíem i són ben guapes. I llavors hem arribat a sota del gran sostre, i hem pogut admirar de nou la tremenda fissura que el creua de punta a punta… pufff, millor que no ens ho mirem gaire i anar fent pas a pas, que encara ens acollonirem… 🙂

No desvetllaré els detalls de la tirada per no treure-li encant, però és una veritable joia, una tirada antològica que hem gaudit moltíssim i no resulta exposada. Posats a comparar, té un punt que recorda a la Lusilla-Gil-Casanovas de la Gorra Marinera (obrir enllaç), però amb moltíssim més ambient. Per cert, després del burí (l’única expansió de tota la tirada), millor tirar tot recte amunt enlloc de flanquejar a l’esquerra tal com marca la ressenya del Fredi. A la tirada hi ha un parell de tacs, però no els hem utilitzat, hem preferit no temptar la sort i passar amb el nostre material…

Diria que la via no s’ha fet en lliure i per les seves característiques té tota la pinta que es podria alliberar ja que hi ha fissura tota l’estona i la roca és bona, a veure si alguna cordada forta s’anima!

Més informació del Fredi Parera en aquest enllaç.

Orientació:  Sud

Regulacions:  L’escalada a Montserrat està regulada, consultar la web del Patronat

Aproximació:  Deixem el cotxe a l’àrea de Picnic de l’Ermita de la Salut (enllaç a Google Maps). Pugem fins a les Coves del Salnitre i resseguim el camí en direcció est. Després de travessar tot el Serrat de les Garrigoses, passem el Torrent Fondo i allà comença el Serrat dels Monjos. Avancem fins que veiem clarament els característics diedres i el sostre de la Privilegi. L’entrada original va per l’esquerra, i uns metres a la dreta hi ha la variant directa (expansions visibles).

Material:  20 cintes, tascons, tricams, friends fins al Cam #4 (doblats del 0.5 al 2) i 2 estreps. Si teniu opció de triplicar el 0.5, 0.75 i 1, doncs encara millor (nosaltres no portàvem cap friend triplicat). Hem pitonat un pas amb un universal mitjà, en cas de no pitonar cal fer un cop de gas de V+.

Descens:  Anem a la dreta (est) i trobem un corriol poc definit que ens acaba portant a una instal·lació de parabolts des d’on fem un únic ràpel de 45 m fins al camí. El ràpel es troba a la coordenada N 41º 34.490′ E 1º 50.815′ (enllaç a Google Maps)

Cordada:  Carles Llovet, Jordi Ceballos

També et pot interessar