Inici ViesBarcelonaFigaró Tap de Xampany (Sot del Bac)

Tap de Xampany (Sot del Bac)

per jordi.ceballos@gmail.com

El Tap de Xampany és una de les agulles més representatives del Sot del Bac (Figaró), una zona d’escalada propera a Barcelona, on hi trobem roca calcària i vies al voltant d’uns 20-30 metres. Fa anys, el Sot del Bac era una important escola d’escalada, en bona part perquè s’hi podia arribar en tren, però ara sembla que ha quedat en l’oblit.

La majoria de vies del Tap de Xampany es troben reequipades amb parabolts, i ens ha sorprès la bona qualitat i adherència de la roca. Començant per la via normal i anant en sentit horari, les vies són les següents:

  • Normal (25m, V): Via lògica i assequible, als primers metres ressegueix una fissura vertical, molt maca. Reequipada amb parabolts. Material: 7 cintes.
  • Original (20m, IV+): Comença a un petit replà uns metres més amunt de la normal, i té un inici espectacular per passar a l’agulla. Material: 6 cintes i friends fins al Camalot #3.
  • Badalona (20m, V): Nom de la via escrit a la roca. Es una via maca, reequipada amb parabolts. Material: 6 cintes i opcionalment un Totem negre.
  • Ràpel (20m, V): Una via molt estètica, ja que als primers metres estem encaixonats entre l’agulla i la paret de davant. Reequipada amb parabolts. Material: 6 cintes
  • Desconeguda (25m, V): No reequipada. Primers metres bruts amb vegetació, hi trobem alguns pitons vells i 3 spits, el tram final és maco. Material: 7 cintes, un Totem groc i 3 bagues.
  • Petete per la variant d’entrada (30m, V/A1): Variant per evitar el tram d’artificial equipat de la Petete. Hi trobem un cap de burí a uns 4 metres d’alçada, i després enllaça amb la Petete a l’alçada d’un pont de roca visible des de terra.
  • Petete (30m, V/A1): Oberta al 1992 pel C.E. Badalona. Inici en Ae de caps de burí amb un parell de parabolts intercalats. Hi ha un tram al mig de roca dolenta on hem hagut de pitonar, després ja millora. Material: 14 cintes, friends fins al Camalot #3, un tascó petit, 6 xapes recuperables, 3 pitons variats i estreps.

Alguna d’aquestes vies del Tap de Xampany es correspon amb “Il Scalatore Feroche”. Suposem que és la via Ràpel o la Desconeguda, però no ho hem pogut confirmar.

També hem escalat una petita agulla que per desconeixement hem anomenat “La veïna del tap”, on hi ha una única via d’uns 10 metres, equipada amb 4 xapes (V/Ae o 6b). Material: 4 cintes. Es baixa desgrimpant pel darrera.

Aproximació

Anem per la C-17 i prenem la sortida de Figaró. Un cop davant de l’estació de RENFE, anem pel C/Ramon Mestre i el seguim fins al final de tot. Travessem la via del tren (compte, que no hi ha barrera!), primer trencall recte, segon trencall a l’esquerra i arribem a una corba molt tancada a la dreta on podem aparcar. Amb un cotxe alt podem fer la corba tancada i continuar un bon tros fins a una esplanada a mà dreta (enllaç a Google Maps) on podem aparcar. Seguim per la pista, aviat prenem un corriol a mà esquerra (fita), i arribem al peu del Tap de Xampany.

Si hem fet l’aproximació per una pista que ve per dalt, hi ha una instal·lació d’un petit ràpel per accedir al peu de l’agulla.

Descens

Un ràpel de 20 m

Cordada

Marc Busquets, Jaume Planell i Jordi Ceballos

Enllaços

Blog de Ferran Guerrero


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar