1879 a Canalda

per jordi.ceballos@gmail.com

La via 1879 a la Paret de Canalda va ser oberta l’any 1994 per Fredi Parera, Armand Ballart i Ricard Darder. La via es troba a prop de la Balma de Ca la Rita, on hi ha un forn obert a l’exterior amb un any gravat que dóna nom a aquesta via. De fet, es veu que l’any que hi ha al forn és en realitat el 1819, però un dels dígits és ambigu i efectivament sembla que posi 1879.

Aquesta balma ja havia estat habitada des de temps prehistòrics i ha estat batejada amb diversos noms (Balma de Cal Cavallol, de Cal Llop o Cova de la Fada), però actualment es coneix com Balma de Ca la Rita, ja que la Rita Muntada hi va viure fins als anys 80. La Rita era una dona menuda que hi va viure una pila d’anys tota sola, fins que amb gairebé 90 anys va marxar a Solsona amb uns familiars. Podem veure una foto de la Rita en aquest enllaç de rocaineu. Per a més informació sobre la història de Canalda, es pot consultar el llibre “Canalda, 1100 anys” de Marcel Camps.

La via comença superant un elegant esperó de manera acrobàtica i amb moltes xapes, però després canvia totalment de caràcter i d’expansions només en trobarem les justes i imprescindibles. El segon llarg és potser el més compromès, ja que està molt poc equipat i hi ha algun tram de roca a controlar. Després ja trobem una escalada típica de Canalda amb diverses panxes a superar i flanquejos vibrants (sobretot per al segon!).

A destacar que el quart llarg el van obrir escalant un tram de 6c amb un bon cop de gas, però després els mateixos oberturistes van posar-hi una xapa per protegir el pas, de manera que el grau obligat de la via és al voltant de 6a. En canvi, curiosament, els dos darrers llargs van ser equipats per dalt, i per aquest motiu hi trobem algun pas d’Ae molt llarg (actualment hi ha algun cordino per facilitar el xapatge). 

Orientació

Sud

Aproximació

A Solsona prenem la carretera direcció Port del Comte fins a Coll de Jou (enllaç a Google Maps). Allà trenquem a l’esquerra per la L-401, passada la bifurcació de Canalda veiem la paret i aparquem al costat de la carretera a la coordenada N 42º 07.581′ E 1º 30.161′ (enllaç a Google Maps). A l’altra banda del muret de la carretera prenem un corriol que va directe cap a les parets. La via comença uns metres a l’esquerra de Ca la Rita, per un gran desplom equipat amb parabolts.

Material

22 cintes, tascons i friends fins al Camalot #3 (opcionalment repetir del 0.75 al #2). Es pot passar perfectament amb menys cintes si se’n recuperen algunes al primer llarg. 

Descens

Prenem el corriol en direcció oest (esquerra) i l’anem seguint. Passem de llarg una canal per on podríem baixar rapelant i continuem pel corriol fins trobar un altre trencall a l’esquerra que tira avall. Acabem passant per davant de Ca la Rita i enllacem amb el camí d’aproximació.

Cordada

Edgar Tous i Jordi Ceballos

Enllaços

Rocaineu
Wikimedia


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar