Inici ViesFrançaMidi d'Ossau Esperó Nord-Oest Integral al Grand Pic del Midi d’Ossau

Esperó Nord-Oest Integral al Grand Pic del Midi d’Ossau

per jordi.ceballos@gmail.com

L’esperó nord-oest integral és una preciosa escalada pirinenca que supera un desnivell de 650 metres i finalitza ben bé al cim del Grand Pic del Midi d’Ossau, concretament a la Punta de França (2884 m). Recollim a continuació la interessant història d’aquest itinerari:

  • 1938: Roger Mailly i Robert Ollivier obren el tram superior.
  • 1960: Jean Gardien i Sylvain Sarthou obren el tram inferior.
  • 1961: Primera repetició integral per Patrice de Bellefon i René Laffranque.
  • 1964: Primera hivernal per Marcel Bernos, Marcel Demay i Jean-Pierre Hugonnet. Aquesta cordada es va avançar a  Patrice de Bellefon, que havia anunciat a la premsa la seva intenció de fer la primera hivernal a aquesta via. En Bellefon es va empipar molt, ja que va considerar que li havien robat la seva victòria, i pocs dies després va fer la segona hivernal fent cordada amb Raymond Despiau.
  • 1993: Primera hivernal en solitari a càrrec de l’alpinista català Joan Jover, que hi va dedicar 3 dies (del 17 al 19 de març).

Es tracta d’un magnífic itinerari d’aventura, poc equipat i que admet diverses variants, així que cal afinar l’orientació i seguir sempre el traçat més lògic (les 2 ressenyes adjuntes són força correctes). La via consta d’uns 16 llargs, comptant que al tram del mig hi ha força metres que podem fer en ensamble. Hi ha diversos llargs preciosos, el més conegut és el mític Diedre Ollivier, on agrairem portar un Camalot #4.

La roca en general és bona, però en una via tant llarga trobarem de tot. En resum, una via del tot recomanable però amb un compromís important, ja que abandonar no és trivial.

Orientació

Nord-oest

Aproximació

Travessem la frontera del Portalet, seguim la carretera avall uns 15 km, prenem el trencall a l’esquerra i aparquem al Lac de Bious-Artigues (enllaç a Google Maps). Anem per la pista uns 300 metres i en un clar del bosc prenem un petit corriol que surt a l’esquerra. Seguim el corriol fins arribar a la vall de Moundelhs, on hi ha una bona visió de la paret i ens permet situar-nos.  Seguim fins al fons de la vall i acabem pujant a la dreta per accedir a la Bretxa Corne des Moundelhs (2227 m).

Material

10 cintes, 2 bagues ben llargues, tascons petits-mitjans (molt útils) i friends fins al Camalot #4. Opcionalment repetir algun friend petit.

Descens

Baixem per la normal del Grand Pic, les 2 xemeneies de dalt es desgrimpen prou bé i a la de baix és millor rapelar (la instal·lació és d’expansions però costa de veure perquè queda ben amunt). Un cop a Col de Suzon, prenem un agradable camí en direcció nord que ens acaba deixant ben bé al pàrquing on tenim el cotxe.

Cordada

Cesc Aldabó i Jordi Ceballos

Enllaços

Camp to Camp


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar