Inici Escaladors Joan Armengol

Joan Armengol

per jordi.ceballos@gmail.com

Joan Armengol Comas (Terrassa, 29/07/1963 – Tossal de Mar, 05/06/2004)

El Joan Armengol era conegut als cercles d’escalada com el Baró, Bairon o també el Gaitero. Aquest darrer sobrenom va venir perquè a un curset d’escalada, el Joan va explicar en el seu currículum que havia escalat la Cova de les Gaites unes 14 vegades, i d’aquí que li van començar a dir “El Gaitero”.

A banda d’aquesta anècdota, el Joan era tot un expert en Sant Llorenç del Munt, un massís que coneixia pam a pam. Va començar a escalar als 15 anys, i ben aviat es va aficionar a obrir noves vies. El company amb qui va fer més obertures és l’Amadeu Pagès (de la colla dels Yayüs de Terrassa), i també en va obrir unes quantes amb l’Armand Ballart i el Joan Rovira. Curiosament, algunes de les seves vies més destacades les va obrir anant en solitari, com per exemple la Kaverníkola a la Paret de Zaratrusta, o la Kike Ortuño a la Roca dels Arcs, totes dues a Vilanova de Meià.

Gràcies als seus detallats quaderns sabem que va escalar unes 1.000 vies, de les quals 135 van ser primeres ascensions. Va morir al 2004 amb 40 anys d’edat, en un accident mentre escalava al Tossal de Mar (Vall d’Aran).

Les seves primeres ascensions són:

Enllaç Data DataHidden Via Roca Zona Oberturistes

Aprofito per agrair la col·laboració de l’Amadeu Pagès, Armand Ballart, Marcel Millanes, Carles Llovet, Germans Masó i Joaquim Armengol. Les fotos han estat proporcionades per l’Armand Ballart i la Família Armengol. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Obrir el llistat d’escaladors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar