Inici ViesLleidaAlt UrgellEsplovins Justel-Hita-Picazo a la Torre de Lleida (Esplovins)

Justel-Hita-Picazo a la Torre de Lleida (Esplovins)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Justel-Hita-Picazo es troba a la Torre de Lleida (Esplovins), i va ser oberta l’any 2002 per Angel Justel, David Hita i Antonio G. Picazo. De fet, tots els primers llargs els havia obert l’Antonio prèviament, i va convidar al David i Angel per acabar-la. Es una via molt llarga (al voltant d’uns 650 metres), variada, sostinguda i força equipada, un itinerari del tot recomanable.

La via consta de 18 llargs, força sostinguts en el V+ obligat, amb el que acaba sent una bona pallissa, el repte és arribar sencer al final de la via. Tot i que en total hi ha més de 100 parabolts, haurem d’acabar de completar la protecció, especialment als 2 llargs compartits amb l’esperó Roberto Fernández (del 1979) i que es troben molt poc equipats.

Orientació

Sud-est

Aproximació

Des d’Oliana prenem la C-14 i anem avançant fins a l’alçada de l’antic pàrquing de la Ferrada Regina. Un cop allà, creuem un túnel, i just abans d’entrar al següent, sortim per la carretera de servei i aparquem a la primera esplanada a mà dreta, a la coordenada N 42º 07.612′ E 1º 18.360′ (enllaç a Google Maps).

Des del pàrquing és recomanable ubicar on es troba el pas equipat per superar el contrafort (a les fotos hem adjuntat un plànol i una foto del pas equipat des del pàrquing). L’aproximació és una mica selvàtica, expliquem 2 possibles alternatives:

  • Opció 1: Prenem el corriol que puja en direcció a la UES, però als pocs metres sortim de la canal a l’esquerra cap a la torre de la llum. Seguim amb tendència a l’esquerra i resseguim la gran xarxa metàl·lica fins arribar a l’alçada del pas equipat, que ens permet superar el contrafort. Després localitzem el característic arc de roca per on va el segon llarg i trobem la via sense problemes (pal metàl·lic a terra, i fletxa gravada a la roca).
  • Opció 2: Des del pàrquing, creuem la carretera, pugem per un canaló de pedra i superem la xarxa metàl·lica pel lloc més dèbil. A partir d’aquí, és el mateix ja descrit al punt anterior.

Material

15 cintes, fissurers, 2 bagues, friends fins al Camalot #2 (no cal repetir mides) i estrep

Descens

Prenem el corriol direcció sud i anem seguint primer marques blaves i després vermelles fins a l’inici del camí equipat Joan Nubiola (enllaç a Google Maps), que reconeixem per una vareta clavada en vertical al terra. El camí equipat va baixant amb l’ajuda d’algunes cadenes/cables, i ens acaba portant al peu de la Paret de la Cascada. Creuem el torrent i seguim el corriol fins a l’antic pàrquing de la Ferrada Regina, creuem el túnel i arribem al cotxe. Calcular al voltant de 1h 30 min. Podem trobar un bon track del descens en aquest enllaç de Wikiloc

Cordada

Edgar Tous, Marc Badia i Jordi Ceballos

Enllaços

Blog de Xavi Grané


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar