Inici ViesLleidaAlt UrgellEsplovins EDER a l’Esperó de les Orenetes (Esplovins)

EDER a l’Esperó de les Orenetes (Esplovins)

per jordi.ceballos@gmail.com

EDER a l’Esperó de les Orenetes és una de les grans clàssiques de la Cinglera dels Esplovins, una via oberta al 1979 per membres de l’EDER (Equip d’Escalada en Roca) del Centre Excursionista Montserrat de Manresa. La via guanya la paret de l’Esperó de les Orenetes amb un equipament mínim, només algun pitó molt de tant en tant.

Tenint en compte la pila de metres (uns 560), la via són només 11 tirades, però és que la majoria fan uns 50-60 metres, realment és una via on s’amortitza anar amb cordes de 60. La via té algunes tirades de franges horitzontals que són una preciositat, llàstima d’algun tram de roca dolenta (especialment la sisena tirada). El recorregut de la via és ben lògic i fàcil de seguir gràcies a l’excel·lent ressenya del Xavier Grané.

Orientació

Sud-est

Aproximació

Des d’Oliana prenem la C-14 i anem avançant fins a l’alçada de l’antic pàrquing de la Ferrada Regina. Un cop allà, creuem un túnel, i just abans d’entrar al següent, sortim per la carretera de servei i aparquem a la primera esplanada a mà dreta, a la coordenada N 42º 07.612′ E 1º 18.360′ (enllaç a Google Maps). Allà mateix s’inicia un corriol marcat amb fites que va pujant per una canal i ens porta directes a la paret. Trobem EDER escrit a peu de via.

Material

14 cintes, friends fins al Camalot #3 (opcionalment repetir algun mitjà), fissurers i 3 bagues

Descens

Prenem el corriol direcció sud i anem seguint primer marques blaves i després vermelles fins a l’inici del camí equipat Joan Nubiola (enllaç a Google Maps), que reconeixem per una vareta clavada en vertical al terra. El camí equipat va baixant amb l’ajuda d’algunes cadenes/cables, i ens acaba portant al peu de la Paret de la Cascada. Creuem el torrent i seguim el corriol fins a l’antic pàrquing de la Ferrada Regina, creuem el túnel i arribem al cotxe. Calcular al voltant de 1h 30 min. Podem trobar un bon track del descens en aquest enllaç de Wikiloc

Cordada

Cisco Figueroa i Jordi Ceballos

Enllaços

Blog de Xavier Grané


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar